Вадят бебета и жени от рухналите сгради в Турция. Ердоган: Това е и най-голямото бедствие от 1939 г.

Сърцзераздителни снимки от спасителните операции след адското земетресение в Турция публикува сайтът на вестник „Сабах“, Анадолската агенция и „Си Ен Ен Тюрк“.

Това е най-силното земетресение за последните 100 години в южната ни съседка. 

Това е и най-голямото бедствие от 1939 г. насам, съобщи президентът Реджеп Тайп Ердоган в официално изявление.

Тази сутрин трусът с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер бе регистрирано в квартал Пазарджък на Кахраманмараш.

Трусът ни разтърси на разсъмване. Беше толкова силен, че паднах от леглото. Осен това продължи доста дълго, беше много страшно. Едва успяхме да излезем от сградата. Видях, че много хора бяха излезли навън. Ние прекарахме нощта в колата. Има доста поразени сгради. Десетки хора са навън, страхуват се от нови трусове. Прекъснато е газоподаването в града. Училищата са разпуснати във ваканция”.

Това сподели пред БТА Шерифе Тюркеш, представителка на Съвета за глобални медии в град Нигде, който се намира на около 300 км от епицентъра.

Валията на град Хатай Рахми Доган заяви пред турски медии, че земетресението е нанесло щети на сградите на държавните болници в Искендерун и Антакия (Хатай). Летището е в невъзможност да приема самолети. Има много загинали и ранени хора, допълни той, цитиран от сайта Хаберлер.

След първия трус в района на земетръса са били регистрирани най-малко 76 вторични трусове, най-силният от които с магнитуд 6,6.

Земетресението разтърси Газиантеп, Малатия, Хатай, Адана, Мерсин, Османие, Адияман, Шанлъурфа и Диарбекир. До този час се съобщава за 1014 загинали, 5385 души ранени, 2818 разрушени сгради.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *