Българското земеделие остава без работна ръка

Липсата на работна ръка в селското стопанство се очертава като един от най-сериозните проблеми в бранша през последните години. В Петрич например, където зеленчукопроизводителите са много, желаещите да работят в сектора са все по-малко, съобщи БНТ.

Все по-често зеленчукопроизводителите в района разчитат на помощта на свои роднини, защото няма достатъчно работници. А причините са три: тежките условия на труд, ниското заплащане и несигурността през зимата.

„Те се отказват поради факта, че ние не можем да им предоставим заплатата, която ще вземат в чужбина“, казва Бойка Малчева, зеленчукопроизводител и търговец.

Младите и квалифицирани кадри избират да се реализират зад граница.

Зеленчукопроизводителите са категорични, че ако не се вземат спешни мерки от държавата, липсата на работна ръка ще се отрази негативно на цялостното развитие на земеделието в района.

„Ако се помисли в тоя бранш да ни направят земеделците и стопаните по атрактивни като дестинация за работната ръка, те работниците сами ще ни потърсят нас с ясното съзнание, че при нас е по- тежко, но пък зимата ще има облекчение – почивка и нали някакво възнаграждение, дори да се преговаря да е частично и от нас, частично и от държавата, за да не се губи минималната работна заплата“, казва Красимир Учителски, зеленчукопроизводител.

В момента работната заплата в сектора достига до 1000 лева на месец.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *