В Турция се чудят защо Синан Оган е подкрепил Ердоган

Решението на лидера на Алианса АТА Синан Оган да подкрепи действащия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган на втория тур на президентските избори на 28 май е водеща тема на турския печат днес, предаде БТА.

„Подкрепата на Оган е за Ердоган“ („Хюриет“), „Оган: В името на стабилността гласовете ни са за Ердоган“ („Сабах“), „Оган: Подкрепяме Ердоган на втория тур“ („Тюркийе“), „Ще подкрепим Ердоган на втория тур“ („Йени шафак“). Това са някои от заглавията на водещите издания по темата.

Лидерът на Алианса АТА Синан Оган, чието решение се чакаше с нетърпение, вчера обяви кого ще подкрепи на втория кръг на президентските избори. Оган, който бе кандидат за държавен глава, но отпадна от президентската надпревара с 5,17 процента подкрепа на първия тур на изборите на 14 май, заяви, че ще подкрепи Реджеп Тайип Ердоган на втория тур и призова поддръжниците си да гласуват за него, пише „Хюриет“.

Оган поясни, че взима решение да подкрепи Ердоган в името на стабилността. Той добави, че по тази причина е добре президентът и правителството да са от един и същ алианс. Призовавам тези, които гласуваха за мен на първия тур на президентските избори, да подкрепят кандидата на Републиканския алианс за президент, каза той вчера. Синан Оган, за когото гласуваха 5,17 процента от избирателите (2 829 634 души), се превърна в ключово важна фигура преди втория тур на изборите, отбелязва „Хюриет“.

Проправителственият в. „Сабах“ цитира Оган, който заяви вчера, че се е срещнал с представители на двата съюза – на Републиканския алианс и на Националния алианс. Видяхме се и с двете страни. Националният алианс (опозиционният алианс, кандидат за президент на който е Кемал Кълъчдароглу – бел. авт.) не успя да ни предложи убедителна перспектива и не можа да ни убеди по въпроса за стабилността. Не сме се пазарили с никого и не сме искали нищо от никого, каза Оган.

Същевременно опозиционният в. „Джумхуриет“ критикува решението на Оган, като го окачествява като „големият завой“. Броени дни преди втория кръг на президентските избори Синан Оган забрави обещанията си. Оган, който казваше, че е националист и последовател на Ататюрк, избра Ердоган, коментира „Джумхуриет“.

Опозиционният „Сьозджу“ също изтъква, че Оган е сменил изцяло позицията си. „Защо изобщо се кандидатира на изборите, като след това реши да подкрепиш Ердоган“, пита в заглавие на първа страница кемалисткият в. „Коркусуз“. „Хората се чудят как като твърдеше че си последовател на Ататюрк и си против приемането на мигранти, взе решение да подкрепиш Ердоган“, пише още изданието.

В. „Хюриет“ отбелязва, че изявлението на Оган вчера бе направено, след като друг от функционерите в Алианса АТА Ведждет Йоз обяви, че „алиансът официално е прекратил дейността си“. Всяка партия ще вземе самостоятелно решение. Синан Оган може да действа както иска, заяви председателят на Партията на справедливостта Йоз и добави, че подкрепя Кълъчдароглу. Другият функционер от Алианса АТА Юмит Йоздаг, председател на Партията на победата, се очаква да обяви днес решението си кого ще подкрепи на изборите на 28 май, пишат изданията.

 

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *