Гешев пред ВСС: В съдебната власт върви преврат. Зад това стои ГЕРБ. Готвят кървави чистки!

В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, не се уважава разделението на властите. Искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни олигархични интереси. Те казват и се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки. Хора, които искат да изтърбушат нашата съдебна система. Тези хора не само рушат държавността, но буквално я яхват. Аз съм враг на този, който нарушава законите и конституцията. Това прилича на опит да се обхване всичко – законодателна и изпълнителна власт, скоро ще искат да обхванат и президента, когото сега наричат с най-различни времена. Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа. Аз избрах и няма да мълча“, заяви на днешното извънредно заседание на ВСС Иван Гешев.

Висшият съдебен съвет обсъжда второто искане за отстраняването на главния прокурор. Пленумът на ВСС започна заседанието си, на което се очакваше да вземе решение. С 19 гласа „за“ и без нито един „против“ второто искане за отстраняването на Гешев като главен прокурор е определено като допустимо.

По-късно ВСС обедини двете предложения в едно производство. Това стана с 16 гласа „за“. Против гласуваха трима от правителството на съдебната власт.

Все още не е ясно кога ще се проведе дебатът по същество. В последното си заседание начело на Пленума служебният министър на правосъдието Крум Зарков напомни, че този въпрос се решава от министъра на правосъдието, какъвто той от утре най-вероятно няма да бъде.

Според приетите от самия ВСС правила дебатът по същество трябва да се проведе до 7 дни след допускането на искането.

На 25 май Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС. То е заради евентуално допуснато тежко нарушение на служебните задължения и е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

Според Гешев атаката срещу него идва от партия ГЕРБ.

Няма да се откажа, нито аз, нито честните български магистрати, от тази мисия. Само делата имат значение, думи, които виждаме ясно, са се обезценили. Ако не се сложи край на завладяната държава, наглостта няма да има край“, допълни Иван Гешев.

Искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни олигархични интереси. Но това може да стане само през труповете на хората, които са загинали, за да съществува тази страна. Тук става дума за европейски, морални и етични ценности на българите“, посочи Гешев.

Според него в момента няма право, а сталинизъм. „Това е лична оценка, на която имам право, според българската Конституция. Вие не ме харесвате, добре, но това ли е най-важният проблем в момента?“, попита той.

Второто предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“ бе направено от четирима членове на Прокурорската колегия.

Искането е във връзка с изказване на Гешев по време на негов брифинг на 15 май, в който той нарича българските политици в цялост – „боклук“.

Според четиримата прокурори обвинител №1 е използвал език, който според тях е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

Искането е внесено от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

„Ясно е какъв е политическият боклук в НС, съдейки от изявленията на някои т.нар. политици, и е време да бъде изметен този, както казах, политически боклук“, каза по време на 40-минутното си изявление на 15 май главният прокурор Иван Гешев.

То беше първото след взрива до автомобила му на пътя Самоков- София. В него обвинител №1 обяви, че е в ход план за неговото отстраняване, зад който стоели заместникът му Борислав Сарафов и експремиерът Бойко Борисов.

По това време беше факт първото искане на шестима съдебни кадровици за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор заради намеса му в разследването на взрива от 1 май.

Изразът „политически боклук“, повторен няколко пъти от Иван Гешев, мотивира четирима от тях да внесат второто искане – този път за уронване престижа на съдебната власт:

„Някои приемат, че тези заплахи за т.нар. политически боклук говорят за това, че има дела, които умишлено се държат „на трупчета“. Това бяха внушения, които не смятам, че е редно един магистрат в своя изказ и своите публични действия да допуска“, обясни пред „Хоризонт“ един от вносителите Огнян Дамянов.

В становище към искането, което определя като недопустимо, Иван Гешев обяснява, че с израза „политически боклук“ е изразил „лично мнение“, а и той бил широко популярен в обществото.

В четвъртък пленумът на ВСС допусна събирането на доказателства по първото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, внесено от шестима членове на Прокурорската колегия, което е за тежко нарушение на служебните задължения.

Тогава Гешев не присъства, а беше на форум в Бургас. Днес кадровият орган ще обсъди дали да бъдат обединени двете производства.

От името на вносителите искането представи Калина Чапкънова от Прокурорската колегия. Тя прочете текстове от Етичния кодекс на магистратите, според който магистратите трябва да се държат учтиво, любезно и с уважение към гражданите. Чапкънова посочи, че зад депутатите стоят над 3 млн. българи и поведението на главния прокурор е недопустимо и с действията си накърнил престижа на съдебната власт.

В началото на заседанието думата взе главният прокурор Иван Гешев, който определи напъните за освобождаването му като опит за преврат. Зад тези цели ясно прозира опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане, каза Гешев и добави: „Зад това стои политическато влияние на партия ГЕРБ“.

След това направи пространно изказване, но „поради извънредността на ситуацията, която е свързана с моралните аспекти, няма да се ограничи само с предмета на дискусията“.

Ето какво каза Иван Гешев пред пленума на ВСС:

Зад целите на производството ясно прозират опити за превземане на съдебната власт. Нямам претенции да говоря от името на цялото общество, а от свое име и от името на хората, които споделят моето становище.

Зад всичко това стои партия ГЕРБ. Това, което става, е тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите. А те казват и се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки. Хора, които искат да изтърбушат нашата съдебна система. Тези хора не само рушат държавността, но буквално я яхват. Аз съм враг на този, който нарушава законите и конституцията. Това прилича на опит да се обхване всичко – законодателна и изпълнителна власт, скоро ще искат да обхванат и президента.

Може би и тези хора искат да имат шкафчета. Защо бързате с тези хора, защо не изчакате да видите какво ще стане с борбата с мафията, която провежда прокуратурата. Защо бързате? Правила, за да се махне една личност, а после да се сложи този, който искат, не е право, а прилича на сталинизъм.

Окей не ме харесвате, някои политици не ме харесват. Така ли трябва да се прави, за да се защити един бивш министър-председател, може би Борисов.

Съдебната власт е в исторически момент и то е да прочистим Авгиевите обори на съдебната власт, да вкараме ред в хаоса. Независимо къде съм, няма да се откажа нито аз, нито честните български магистрати от тази мисия. И само делата имат значение. Позорът се обединява. Това е, което медиите наричат овладяна държава. Твърденията, че прокуратурата е всемогъща, са лъжа. Всички знаем, че правото е свещено. Някои хора разпънаха на кръст и пипат с мазни пръстчета по конституцията. Не знаят какво е доблест. Аз и колегите ми работим и ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори. Кое не харесвате на прокуратурата – че вече няма свещени крави ли? Целта – моята и на колегите ми оттук нататък е истинска съдебна рефора и защита на България от тези, които късат живо месо от нея, завърши Гешев.

Той е представляван от повереника си Радостина Константинова – Томова. Тя отново каза, че искането е недопустимо. Една от причините е, че има питане на Гешев до Конституционния съд. Адвокат Томова попита кое е накарало тези хора, които преди три години са гласували за него и са заявили, че нямат съмнения в морала му, сега да искат освобождаването му.

Според Цветинка Пашкунова към настоящия момент поради бездействието на Народното събрание, което не избра своите представители във ВСС, настоящите кадровици са длъжни да гледат и искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и нямало основание то да спре.

Според Гешев въпросът за легитимността на този ВСС имало морални и юридически аспекти. Въпросът за моралния се свеждали до това, което казал Йордан Стоев от Прокурорската колегия пред него, а именно, че „ГЕРБ са натиснали копчето на няколко човека от ВСС“.

После попита Гергана Мутафова от квотата на коя политическа партия е? „Забавлявам се, просто“, продължи Гешев. (Мутафова е номинация на ГЕРБ б.р.)

Днес, ако ми остане време ще сезирам КС и за Закона за съдебната власт, съобщи Гешев. Един от въпросите, които щял да отправи е за освобождаването на главния прокурор са необходими 13 гласа, а на другите двама големи в съдебната власт – 17 гласа.

Четиримата, поискали отстраняването отново казаха, че няма да си направят отвод. Никой не им бил оказвал въздействие. Атанаска Дишева попита дали четиримата поддържат това предложение към днешния ден. Калина Чапкънова каза, че поддържат изцяло предложението.

„Моделът на един бивш министър-председател, за който сега всички други хора казват, че искат да имат същите шкафчета – това според Гешев е моделът за превземане на съдебната власт и попита защо толкова се бърза с освобождаването му.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *