Проверяват здравния статус на всички деца от Украйна, постъпващи в кърджалийските училища

  • Вземат им проби и им поставят задължителни за България имунизации

Валентина ИВАНОВА

РЗИ изисква имунизационни паспорти на всички украински деца, които искат да постъпят в училище в област Кърджали. Трябва да имат документи за поставените ваксинации, като задължително се търси дали са имунизирани срещу полиомелит. Според указанията на Министерството на здравеопазването, задължително се взема фекална проба, която се изпраща в Националния център за заразни и паразитни болести в София за изследване. Чак тогава децата имат право да постъпят в детска градина или училище. Това съобщи за „Нов живот“ главният секретар на РЗИ-Кърджали Петя Папазова.

Само някои от бягащите от войната имат здравни книжки. Ако в бързината при напускане на дома си, украинците не са успели да вземат документите, те се обаждат на своите лични лекари и при възможност им изпращат файлове по имейл.

РЗИ е дала указание на Регионалното управление на образованието и на общинските администрации, които да информират директорите на учебните заведения и детските градини за задължителните изисквания.

В случай че нямат някоя от задължителните за България ваксини, им се поставят сега. По желание те могат да се имунизират срещу Ковид 19.

РЗИ получава ежедневна информация от МВР за пристигащите в областта украински граждани, къде са настанени Инспектори посещават хотелите и къщите за гости, дават указания на собствениците за хигиенните изисквания в общите помещения. В частните квартири нямат достъп. Разговарят с хората и им разясняват какви са изискванията към тях, ако искат да запишат децата си в училище.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *