История за дълг, чест и слава

В продължение на една година училищен екип в състав: Станка Михайлова, Соня Димитрова, Илиян Тосков, Златка Дуралиева, Митко Карамфилов, Йорданка Мамирева и Карамфила Милчева работят по Проект „История за дълг, чест и слава“ по НП „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“.

В изпълнение на основната цел на проекта: Развиване на патриотичното възпитание и чувството за национална гордост у учениците, проследявайки успехите  на българската армия през вековете и съхранения спомен  за герои, битки и победи, учениците проучиха, изследваха и събраха снимки, спомени, вещи от наследници на участници във войните за национално обединение и на 04.05.2022 година във фоайето на IV етаж  в сградата на СУ „Васил Левски“ Крумовград беше открита училищна експозиция ,,История за дълг, чест и слава“,  посветена на деня на храбростта и празника на българската армия – 6 май.

През месец април беше обявен конкурс за мултимедийни продукти, макети и рисунки посветен на националноосвободителните войни на България.

Учениците от VII клас под ръководството на Илиян Тосков и Златка Дуралиева проведоха състезание по история и цивилизации „История за дълг, чест и слава“ .

На 05.05.2022 година се проведе тържествено шествие за поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите  през 1913 г. и паметната плоча на загиналите в Балканската, Първата и Втората световна война в Крумовград с ученици от VIIIа и VIIIб клас.

Финал на дейностите по проекта бе тържествената литературно–музикална програма посветена на  деня на храбростта и празника на българската армия – 6 май на 05.05.2022 година пред бюст паметника на Васил Левски в двора на училището и награждаване на изявилите се ученици в отделните дейности. В словото си директорът на училището Цветан Терзиев отбеляза приноса на българската армия в националните войни и поздрави участниците в проекта с добре свършената работа.

В навечерието на 6 май – деня на храбростта и празника на българската армия учениците от СУ „Васил Левски“ отрекоха войната като най-грозното явление в историческото развитие на човечеството – милиони избити, вдовици и сираци, изгубили родината си бежанци, драматични съдби, опустошен живот! Чрез своята изследователска дейност провокираха креативност, осъществиха грижа за войнишките паметници, изготвиха диплянки със снимки и разкази за участници в събитията. Така защитиха логото на проекта, че историята е дълг, чест и слава за поколенията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *