В Неделино яко се строи, асфалтират се улици, подменят се водопроводи, градът грейва с европейски вид

Валентина ИВАНОВА

Наситена инвестиционна програма реализира община Неделино. Част от проектите са към приключване, по други се работи интензивно. В същото време екип в администрацията подготвя нова серия от проекти, с които да се кандидатства по всички възможни програми, които биха дали възможност да се подобри градската среда, инфраструктурата и живота на жителите. Това сподели за „Нов живот“ кметът Боян Кехайов.

Улица Крайбрежна

В момента се работи на седем улици в общинския център, които не са виждали асфалт от началото на съществуването си. Съответно и водопроводът не е подменян и сега е предвидено първо да се сменят тръбите, които са метални или етернитови, подставени доста плитко. Средствата за асфалтирането са осигурени още през 2020 година от капиталовата програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общината е кандидатствала в ПУДОС /Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда/към Министерството на околната среда и водите и е получила средства за подмяна на водопроводната мрежа. Междувременно е удължен срокът, за да не се загубят парите за асфалтирането.

Улица Дельо войвода по време на ремонта

Дружеството  „ВиК“ – Смолян ще осигури средства за нов водопровод на две от седемте улици. Така улиците „Шина Андреева“, „Стръмни рид“, „Първи май“, „Баба Тонка“, „Акация“, „Крайречна“ и „Ивайло“ придобиват европейски вид, по нищо няма да напомнят досегашната кал и прахоляци, а живеещите там ще ползват вода без да се притесняват от течове и аварии, завърши кметът на Неделино Боян Кехайов.

Кметът Боян Кехайов

Общинската администрация в Неделино може да е доволна от своята работа, тъй като от три подадени проекта по програмата за развитие на селските райони е получила одобрение и на трите.

С осигуреното финансиране на стойност от 100 хиляди лева вече е изградена спортна площадка в квартал „Емовци“. Обектът е завършен и отчетен в Държавен фонд „Земеделие“.

В момента приключват дейностите по строителството на втора главна улица в Неделино, наречена „Напредък“. Тя беше в много лошо състояние, нямаше отводняване, нямаше осветление. Сега я асфалтирахме, поставихме нови бордюри и тротоарни плочки, поставихме осветление. Предстои да подготвим отчета, добавя със задоволство кметът.

А на действащата главна „Александър Стамболийски“ започва поетапна подмяна на тротоарите. Проектът е на стойност 300 хиляди лева, но резултатите от проведената обществена поръчка е обжалван в съда, което ще забави началото на ремонта.

Още една нова улица е създадена – „Дельо войвода“, сложна за изграждане, с много подпорни стени, предвид теренните особености. Благодарение на подкрепа от Дружество „ВиК“ първо е подменен и водопроводът, за да не се налага след асфалтирането да се копае отново.

С най-голямо нетърпение от децата и младите хора в градчето се очаква завършването на реконструкцията на дворното пространство в Средно училище „Св.Св.Кирил и Методий“. Там ще „изникнат“ игрища за волейбол и баскетбол,фитнес зона и футболен терен с лекоатлетическа писта. Заедно с наскоро открития СТЕМ-център за 300 хиляди лева, училището се превръща в модерна база за развитие на младежта.

Не се притесняваме, че фирмите няма да изпълнят поетите ангажименти, защото цените на строителните материали са се повишили. Строителите са наясно, че предстои актуализация с около 15 процента на част количествено-стойностните сметки. Министерството на финансите и МРРБ са обещали това да стане след промени в Закона за обществените поръчки и след анализ на цените според инфлационния индекс, уверява  Боян Кехайов.

След активната пролет, в Неделино се очертава усилено строително лято. А наесен градчето ще изглежда по-близо до европейските стандарти.

2 Отговори

  1. Rosita каза:

    Това е добре града ни ще стане прекрасен.
    Браво на Кмета.

  2. Анонимен каза:

    Господин кмете помисли и за пътя горен върли дол които е във окаено състояние

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *