Двадесет години от зарибяването на язовир „Кърджали” с бяла риба, въдичари вадят парчета над десет килограма

Валери КОВАЧЕВ

Навършиха се двадесет години от зарибяването на язовир „Кърджали” с бяла риба. На 3 юли 2002 година Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали пуска в района на садките до Главатарци 5000 бройки от този вид риба. Това става в присъствието на председателя на сдружението Васил Дончев и  директора на Държавното лесничейство в Кърджали Любомир Джисов.

Сдружението брои 2000 лева за рибките. Взети са от язовир „Овчарица”, които се намира в община Раднево.

До лятото на 2002 г.  в язовир „Кърджали” не се е срещала бяла риба. Затова зарибяването се смята за исторически момент за риболова в Кърджали и областта.

Решението за зарибяване с  този вид риба е взето през 2001г., но се забавя заради трудното намиране на зарибителен материал. Осигурен е с помощта на Матей Матеев, собственик на рибно стопанство на яз. „Кърджали”. От яз. „Овчарица” до тук е докаран безплатно с  негов специализират транспорт.

Бялата риба е една от най-атрактивните за риболовците. Има отлични вкусови качества. Тя е хищна сладководна  риба, обича чистите води, богати на кислород. Достига 10-20 килограма при средно тегло 3-5 кг.  Женската започва да изхвърля хайвера си в края на февруари. Размножава се през април-май. Според риболовци язовир „Кърджали” е уникално място за нейното развитие. През последните години са уловени екземпляри над 10 килограма. През миналата година Неджми Мустафов от Кърджали хваща  бяла риба, тежаща 10 килограма и 900 грама. Големи парчета е уловил и Мехмед Хайрула. Освен за любителски риболов бялата риба е и ценен промишлен вид.

Да ловят бяла риба на язовир „Кърджали” идват рибари от цялата страна, особено от  Смолян, Хасково, Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *