Жени Стайкова: Ще работя Кърджали да влезе в географията на въздушните линейки Парламентарни избори 2023

  • Ще предложа в Туристическия комплекс „Белите брези“ да се изгради възстановителен рехабилитационен ПОСТКОВИД център

За съжаление всички проблеми в здравеопазването в област Кърджали, колкото и добре то да се управлява, не могат да се решат на местно ниво, необходима е помощта на държавата. Известно е, че в нашата област има голям недостиг на кадри, основно общопрактикуващи лекари, медицински сестри, акушерки и друг персонал. Този проблем се засилва заради труднодостъпния терен и отдалечеността на много населени места от основния здравен център в областния град. Решаването му е свързано с приемането на държавно ниво на кадрова стратегия относно разпределението на кадрите. Нямам предвид разпределение такова, каквото беше в години на социализма. То трябва да бъде доброволно, като държавата гарантира адекватно заплащане и възможност за професионално развитие и специализация, за да не отиват младите специалисти в чужбина, казва проф. д-р Жени Стайкова, дмн, водач на кандидатската листа да народни представители на Коалиция „БСП за България“ в Девети кърджалийски изборен район.

Знае се, че БСП е против държавните, областните и общинските болници да са търговски дружества. Напълно споделям тази идея и ще работя за законодателни промени това да се случи. В областта на здравеопазването имам няколко конкретни предложения за област Кърджали, които могат да се решат с подкрепата на държавата, общините и публично-частното партньорство. Ще работя Кърджали да влезе в географията на мрежата за въздушните линейки. Още сега лансирам идеята за изграждане на възстановителен рехабилитационен ПОСТКОВИД–център, тъй като след преболедуване от КОВИД 19 се засягат редица системи в организма. В този център могат да се рехабилитират и пациенти, които са на онкотерапия. Най-доброто място за такова здравно заведение е Туристическият комплекс „Белите брези“ над Ардино, тъй като въздухът там е естествено чист, като в „операционна“ поради големите масиви от бели брези, казва проф. д-р Жени Стайкова, дмн.

Държавната кадрова политика в здравеопазването трябва да бъде изключително сериозна. Много от областните и общинските болници, с помощта на проекти и общините имат вече добра база, но липсата на кадри ще направи така, някои от тях да бъдат закрити.

В големите градове все още се намират кадри, но в малките общини и район, какъвто е Кърджали, кадрите са изключително голям проблем. Затова още от студентската скамейка държавата трябва да види от какви специалисти има нужда, защото в повечето областни и общински болници липсват или недостигат анестезиолози, хирурзи, акушер гинеколози, инфекционисти, патологоанатоми, педиатри, лабораторни лекари, да не говорим за неонатолози. Кърджали води първенството по недостиг на общопрактикуващи лекари. Дори едно здравно заведение добре да се управлява, без кадри то е обречено, твърди водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ в Кърджали.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!