Гимназията по транспорт в Крумовград бе домакин на кръгла маса по въпросите на приобщаващото образование

Професионалната гимназия по транспорт в Крумовград бе домакин на кръгла маса  на тема: “Приобщаващото образование за деца и ученици със специални образователни потребности в община Крумовград  и работата с институции“, организирана от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) в Кърджали.

За да обсъдят постиженията и проблемите пред утвърждаването на приобщаващото образование в общината, на форума присъстваха Неждие Акиф – зам.-кмет на община Крумовград, Мариана Георгиева – директор на РЦПППО в Кърджали, Ваня Митева – зам.-директор на РЦПППО, Сийка Арсова – координатор на регионален екип в РЦППП, представители на дирекция „Социално подпомагане”, Обединен детски комплекс и Центъра за настаняване от семеен тип в Крумовград, директори на училища и детски градини, учители.

Мариана Георгиева изрази задоволството си от работата по приобщаващото образование и доброто сътрудничество и екипност в работата с общинските институции и учебни заведения. Тя връчи медал и грамота за участие в третия фестивал на детската песен „Всичко е музика“ в Павликени на  Стефан Руменов Узунов от ПГ по транспорт „Хр. Смирненски“ в Крумовград, който е на допълнителна подкрепа към РЦПППО. Грамоти и медали за мотивация, подкрепа, съдействие и професионална подготовка на Стефан получиха и  психологът Анна Иванова, ресурсният учител Йоско Кафадаров и класният и музикален ръководител Венцислав Чобанов.

Кръглата маса започна с проследяване на кратката и вълнуваща история на старта и презентация за целите и обхвата на приобщаващото образование в детските градини и училища, подготвени и представени от Анна Иванова и Йоско Кафадаров. В продължилата над 3 часа дискусия бе споделен ценен опит от директорите на образователните институции, неяснотите в началото и големите  успехи и благодарности на родителите. Днес в община Крумовград по приобщаващото образование действат 4 самостоятелни групи, а общият брой на обхванатите деца е 57. През учебната 2021/2022 г. СУ “Васил Левски“ в Крумовград работят по проект с общо 30 деца. Останалите деца са на ресурно подпомагане към регионалния център в Кърджали.

Изказване на Н. Георгиев – домакин на форума

Директорът на ПГ по транспорт в Крумовград  Николай Георгиев сподели своето разбиране за успехите, които училището има – златни медали от национални конкурси и дипломи и сертификати за отлично представяне, както и за екипната работа на специалистите от  Регионалния център, учителите и родителите.

Изказване на Неждие Акиф – зам.-кмет на община Крумовград

В своето изказване Неждие Акиф очерта проблемите, които стоят за решаване в утвърждаването на процеса на приобщаващото образование в община Крумовград.

Стефан Узунов с грамота и меда;л

Всички участници в дискусията се обединиха около работещи в практиката и доказали своята ефективност принципи в работата по приобщаващото образование като:

– необходимостта от ефективна комуникация между местните институции, специалисти и учебни заведения;

-екипност в работата, която включва родители, специалисти и образователните институции;

-създаване на атмосфера на доверие  и приемане на различието.

Поздравителен адрес до директора на ПГ по транспорт в Крумовград, домакин на форума

Венцислав ЧОБАНОВ
сътрудник в kлуба на младия журналист при ПГ по транспорт в Крумовград

Снимки: авторът

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *