На Гергьовден /Хъдърлез/ Едерлези в Крумовград

Гергьовден е най-големият пролетен празник, който бележи началото на лятото и новата стопанска година. Празникът е свързан със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите и нивите се раззеленяват.

Гергьовден е тачен в традициите и на християни, и на мюсюлмани. Християните почитат паметта на великомъченик Свети Георги Победоносец-покровител на войската и на овчарите и стадата.

Сред мюсюлманското население в България празникът се нарича Хъдърлез и е свързан с легендата за двамата братя Хъдър и Илияз- покровители на хората, животните и плодородието.

В навечерието на 6 май в община Крумовград бе отбелязан Гергьовден/Хъдърлез/Едерлези. По традиция на този ден се прави много здрава люлка.

Спазен беше обичая, като на площада беше направена гергьовденска люлка, а децата се люлееха за здраве.

В програмата участваха децата от ДГ „Юрий Гагарин“, ученици от 1 клас на СУ „Васил Левски“, клуб за народни танци „Ритмика”, група за турски фолклор „Демет“, ученици от ПГ по транспорт, групите за турски и български танци към ЦПЛР-ОДК гр. Крумовград. Представители на  християнското и мюсюлманско население разказаха за традициите и обичаите за Гергьовден и Хъдърлез.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *