Евакуират хотели на Родос, огънят обхвана целият остров ОБНОВЕНА (Снимки+Видео) Хората търсят спасение по бреговете на Средиземно море

Галина АВРЕНЛИЕВА

  • Всички полети от и до Родос са отменени до 25 юли
  • Хотели, магазини, коли горят. Това е Дантевият ад, коментират жители

Ужасът на гръцкия остров Родос продължава. Започна евакуацията на туристи от хотели в южната част на острова.

Фалираки, Генади, Кьотари, горят. Къщи на местни жители изгоряха до основи.

Хората търсят спасение по бреговете на Средиземно море.

Властите съобщиха, че са преместили на безопасно място 30 000 души, застрашени от горските пожари, включително 2000 души, които е трябвало да бъдат изведени от плажовете.

Към момента има три фронта на пожара според представителя на пожарната Джани Артопиос. Най-опасният е между Киотари и Генади, втори на запад от Лаерма и трети на юг от село Аполона. В бой с пожара вече са влезли както въздушните, така и сухопътните сили.

Асклипио

От Асклипио местните жители са евакуирани в Плимири, Кремасти и главният град.

Джордж Хаджимаркос, областен управител на Южно Егейско море, заяви пред телевизия Skai, че операцията, която все още продължава, е била затруднена от пожарите, които са прекъснали достъпа до някои пътища. Туристите и някои местни жители са били отведени до спортни зали, училища и хотелски конферентни центрове на острова, където ще останат да пренощуват, докато пожарникарите се борят с огъня.

„Приемаме всякакви предложения за предоставяне на леки закуски за евакуираните гости и гражданите, които се намират в сборните зони в град Родос.Препоръчват се пакетирани продукти като кроасани, крекери, бисквити, зърнени блокчета, плодови сокове и пресни плодове (индивидуални порции), призовават за помощ от общинската администрация в Родос.

Тази сутрин в 9,40 ч. между Генади и Вати

Атинската информационна агенция съобщи, че три пътнически ферибота са акостирали на пристанището на Родос. Те ще настанят спасените.  Членовете на бреговата охрана, въоръжените сили и служителите на местната власт използваха десетки автобуси, за да помогнат за извеждането на хората далеч от пожарите, заяви представителят на община Родос Терис Хатзийоану.

Към района се насочи и катер на гръцките военноморски сили, за да помогне.

Туристите си тръгват, Родос е опустошен

Всички полети от и до Родос са отменени до 25 юли, съобщиха в 12 часа от летището на най-големия остров от Додеканезите.
Жители на Киотари: „Хотели, магазини, коли горят“. Това  е Дантевият ад в Родос!

Манастирът „Св. Богородица Ипсени“  също е обхванат от пожара, който бушува на гръцкия остров Родос.

Пожарникари са се опитали да изведат монахините, но те не са напуснали обителта навреме. Заповед за евакуацията им е издадена още сутринта, тъй като манастирът е в гориста местност, по пътя на разпространението на стихията. За тази цел в манастира е пристигнал началникът на пожарната служба на Родос, но монахините са се забавили с извеждането. В резултат всички са блокирани в манастира и сега нямат възможност да излязат. Държавната телевизия ЕРТ съобщи, че с тях има постоянна връзка, засега хората са в безопасност и са се укрили в новия манастирски храм, където има подземие.

В манастира се намира чудотворната икона на Света Богородица, която е покровителка на остров Родос.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *