Пожарът в Родос: Над 266 пожарникари и 49 пожарни коли, подпомагани от десет самолета и пет хеликоптера се борят с огнената стихията (Снимки+Видео)) 149 пожарникари и 49 пожарни коли от Полша се притекоха на помощ на горяща Гърция

Галина АВРЕНЛИЕВА

  • Общо осем души, 1 грък и 7 чужденци, са задържани от полицията, тъй като са заподозрени в палеж в горите на Родос
  • Очакват подкрепления още от Франция, Хърватия и Турция
  • Южен Родос обяви извънредно положение

Премиерът Кириакос Мицотакис се е ангажирал лично в Националния координационен център за операции и управление на кризи (ESKEDIK), където тече координация за пожара в Родос.

149 пожарникари и 49 пожарни коли от Полша се притекоха на помощ на горяща Гърция.

До сега хората се бориха сами, без пожарни и пожарникари, без въздушни летателни средства. Изгоряха им домовете, които цял живот са градили, изгоряха животни, изгоряха дърветата.

5 звездни хотели са в пламъци. Местната полиция информира, че 16 000 души са евакуирани по суша, а 3000 – по море от 12 села и няколко хотела. Няма пострадали хора. Шестима души са били хоспитализирани за кратко с респираторни проблеми, но скоро са били изписани.

Министерството на климатичните промени и гражданската защита заяви, че това е най-голямата евакуация заради пожар, случвала се в страната.

Днес сутринта 266 пожарникари и 49 пожарни коли са се борили с огъня на земята, а пет хеликоптера и 10 самолета – от въздуха. Седем от противопожарните самолети са гръцки, има два турски и един хърватски, съобщиха властите. Очаква се в потушаването на огъня през деня да се включат още 15 пожарни коли.

Температурите в Гърция остават високи и днес. Преди обяд живакът в термометрите е показвал 38 градуса по Целзий. Вятърът е слаб, но променлив.

Температурите днес се очаква да достигнат 43 градуса по Целзий в столицата Атина и 45 градуса във вътрешността на Централна Гърция и на остров Родос.

В Кьотари няма вода и електричество. Оставиха ни на милостта на огъня, разказват местните. В Родос се очакват подкрепления още от Франция, Хърватия и Турция.

Предстои среща при министъра на външните работи Георгиос Герапетритис за разглеждане на всички международни аспекти на ситуацията, възникнала заради неконтролирания пожар в Родос, който гори вече шести ден.

В 17.00 ч. днес ще бъде отворено бюрото за помощ на международното летище Родос, за да се улесни  евакуацията на туристите към техните страни.

В сътрудничество с Министерството на външните работи и посолствата днес ще работи гореща точка на летището, така че посетителите, които са изгубили или не са взели документите си за пътуване със себе си по време на евакуациите, да могат да се върнат в родината си без затруднения.

Освен това днес, съгласувано с лекарския съюз, лекари и педиатри ще се притекат на помощ.

Общо осем души, 1 грък и 7 чужденци, са задържани от полицията, тъй като са заподозрени в палеж в горите на Родос.

Полицията на Родос е нащрек. От снощи са създадени групи, които да патрулират в селата и големите гори на острова, за да наблюдават и защитават зелените дробове от всякакви злонамерени действия, съобщава rodosreport.gr

Важна е помощта на международните мисии. В момента на терен под ръководството на пожарната работят 31 словашки пожарникари с 4 водни автомобила и от въздуха 2 френски самолета, 2 турски и един хърватски.

Аптеки и хранителни магазини днес ще работят до късно.  Междувременно Южен Родос обяви извънредно положение.

Министерството на климатичните кризи и гражданската защита обяви евакуацията на общността на Асклипео и района на Кьотари с изключително спешно уведомление. Съответно съобщение е достигнало до мобилните телефони на жителите на района.

СНИМКА: Посейдонас Каламбокис

Ето и съобщението на община Родос

РЕШИ

Следвайки заповедта на Министерството на климатичните кризи и гражданската защита на номер 112, за евакуация на общинската общност Асклипео и района на Kiotariou D.E. на Южен Родос, за да избегне опасността от горския пожар, бушуващ в района. С особен приоритет се отстраняват хората с дихателни проблеми, децата, възрастните, болните, трудноподвижните и др.

Граждани, които не притежават МПС се събират на плажа Кьотари в района на Пелеканос, за да носят със себе си необходимите лични вещи и да се погрижат да вземат всички необходими мерки за сигурност за домовете и имотите си.

Автобуси за превоз на граждани преминават непрекъснато от точката на Пелеканос до Кьотари.

Гражданите се насочват към следните безопасни места за събиране:

  • Общински магазин Генади
  • СОУ „Генади“.
  • Гимназия Генадий
  • Общински магазин Генади

Хранителните нужди на гражданите се покриват безплатно от всички хранителни магазини на село Генади.

Продължителността на отстраняването се определя за 24 часа до минимизиране на риска, като продължителността може да бъде променяна. Гражданите, които ще изберат да се отдалечат от евакуираната общност, са помолени да се подчиняват и изрично да следват указанията на КАТ/Полицията.

Посочва се, че действията по опазването на реда, регулирането на движението по време на извеждането, както и предотвратяването и пресичането на всякакви престъпления срещу собствеността на гражданите, които се извеждат от района, са отговорност на местните органи на полицията.

Кметът

Антонис В. Камбуракис

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *