Обявиха извънредно положение на гръцкия остров Родос Екстремните горещини и силните ветрове разпалват допълнително пожарите на различните фронтове

На цялата територия на гръцкия остров Родос в Егейско море заради пожарите там е обявено извънредно положение с решение на Генералния секретариат на гражданската защита в Гърция, съобщи гръцкият новинарски сайт „Нафтемборики“.

Освен обявеното извънредно положение в неделя в южната част на Родос, която е значително засегната от опустошителните пожари, днес беше решено извънредно положение и за административно-териториалните единици Родос, Калитеа, Ялисос, Петалудес, Афанту и Архангелос в северната част на острова.

Екстремните горещини и силните ветрове разпалват допълнително пожарите на различните фронтове на острова, в резултат на което за девети пореден ден стотици пожарникари с противопожарна техника се борят с огъня. Гръцката национална телевизия съобщи, че 10 процента от площта на острова е изгоряла. Около 20 000 души бяха евакуирани от остров Родос през уикенда, тъй като огънят се разпространи и достигна населени места. Вчера гръцкото Министерство на климатичните промени обяви евакуация на села и крайбрежни райони в южната част на острова поради близостта на горските пожари до дворовете на къщите.

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *