Богородичната стъпка отново събира тракийци в Старозагорските бани Фестивалът започва на 30 август

За седемнадесети път любителите на фолклора и традициите ще имат възможност да се насладят на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, провеждащ се в курортното селище Старозагорски бани. В края на месец август, 26-и и 27-и, старозагорци и гости от страната ще се радват на богата и пъстра програма на народното творчество.

Началото на проявите на традиционния събор е от 25 август /петък/ с концерт на сцената пред Община Стара Загора на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ при Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ Хасково – лауреат от НТФС „Богородична стъпка 2018“. Концертът е посветен на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Официалното откриване на “Богородична стъпка” ще бъде на 26 август, от 11.00 часа, на 1-ва сцена, на центъра на Старозагорските бани. Читалища, детски формации и индивидуални участници ще се погрижат за доброто настроение на гостите на събора през целия ден. От 19.00 часа, празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – с участието на хор, солисти и оркестър, ще представи магията на фолклора. Директор и диригент е Георги Андреев. Традицията повелява, нестинарска демонстрация, от 21.00 часа, да сложи края на съботната фестивална вечер.

Неделният ден започва с разнообразна програма на 1-ва и 2-ра сцена, от 9.00 до 15.00 часа. В 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

През двата фестивални дни, гостите ще могат да посетят Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“, които ще зарадват най-малките посетители. Участие в събора ще вземат и Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ с информационен щанд, както и Юношески туристически клуб към ТД „Сърнена гора“ с демонстрации на открито. Ще има още Занаятчийка чаршия и На раздумка с билков чай и ръжено кафе, а любимият селски двор под наслов „На селски сбор не се кани“, както и „Живата традиция от махалата – Добра среща“ ще покажат занаяти от миналото и така любимите гозби, приготвени по стари български рецепти.

НТФФ „Богородична стъпка“ се организира от Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев – 1952“ Старозагорски бани, с подкрепата на ОФА „Загоре“.

Линк към пълната програма: https://www.starazagora.bg/bg/sabitiya/programa-na-xvii-natsionalen-trakiyski-folkloren-sabor-bogorodichna-stapka

Източник: stzagora.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *