Земляци напълниха село Мурга, в което живеят само две семейства Традиционната среща се проведе в местността „Кара тепе“

Исмет ИСМАИЛ

И тази година бившите жители на чернооченското село Мурга се събраха на традиционна земляческа среща с молитва за здраве и берекет в местността „Кара тепе“ в близост до обезлюденото населено място.

Организаторите положиха сериозни усилия, за да се съберат съседи от различни краища на страната и чужбина в родното краище. Присъстващите  бяха нагостени с традиционен пилаф.

По традиция срещата се провежда под високия връх „Каратепе“ до обезлюдената махала Горна Мурга. Тук на времето е имало училище и джамия.

Пуст и безлюден, но безкрайно красив е районът на чернооченското село Мурга. То е отдалечено и обезлюдено още в средата на миналия век и само няколко от къщите все още са сравнително запазени.

Днес в двете махали живеят само две семейства, които се препитават с животновъдство. Не рядко животните им стават прицел на хищници, между които и мечки. Тишината се нарушава само от скърцащите греди при ветровито време на полуразрушените къщи.

В района е шумно през уикендите на пролетно-летните месеци, когато идват много туристи, а ловци излизат на хайки за дивеч, казват тукашните.

За всеки, решил да се впусне в предизвикателството през есента, интерес ще представлява една от най-грандиозните забележителности в Източните Родопи, трудно достъпната „Оглан кая“. За да достигнете до нея е необходимо да потеглите от чернооченското село Паничково.

Пътят е дълъг няколко километра и е добре да се измине с високопроходим автомобил. Преминавате край най-голямото защитено находище на ели в Източните Родопи. Дърветата достигат до 12-15 метра височина и са на възраст над 150 години.

„Оглан кая“ има височината около 40 метра и формата на забита в земята бухалка и се намира край дивата долина на река Карамандере. Оприличавана е и на гигантска статуя с форма на човешко лице, изправена над реката.

Тук се намират и природно-историческите забележителности „Саръ кая“, „Дуру кая“ и много други непосредствено след махала Долна Мурга.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *