Подписка за създаването на общинско предприятие за чистотата стартира в Смолян Тя е по идея на Инициативен комитет „Бъдеще за Смолян“, който издигна бившият областен управител Стефан Сабрутев за кандидат кмет на града

Стартира подписка в подкрепа на създаването на общинско предприятие, за извършване дейностите по чистотата на Община Смолян. Идеята е на Инициативен комитет „Бъдеще за Смолян“, който издигна преди седмици кандидатурата на бившият областен управител Стефан Сабрутев за кандидат кмет на Община Смолян.

За събирането на подписи от гражданите организаторите ще разчитат на доброволци, които ще разясняват целта на инициативата и как могат да се включат в нея.

„Целта на тази акция е ясно да покажем отношението на гражданите към механизма на функциониране на една от най-присъщите общински дейности, каквато е поддържането на чистотата. Не може една от най-свойствените за всяка община функции да бъде обект на концесия. Мантрата, че „държавата е лош стопанин“, с която десетилетия наред се източват публични средства в частни джобове, е отдавна развенчана. Държавата и Общината могат да бъдат добър стопанин, стига политиците да не се поддават на корупционен натиск и да отстояват интересите на гражданите“, заяви на пресконференция адвокат Елена Даскалова, председател на Инициативен комитет „Бъдеще за Смолян“.

По думите ѝ, подписката засяга дейности като почистването, сметосъбирането, сепарирането, компостирането, сметоизвозването и управлението на сметището в община Смолян.

„Община Смолян ги е възложила на частен концесионер, но ние сме убедени, че няма някоя от тези дейности, която едно общинско предприятие не може да извърши бързо, качествено и отговорно, при това на по-ниска цена от тази на концесионера“, категорична бе адв. Даскалова.

Според нея дейностите по чистотата са едно от типичните преки задължения на Общината.

Организаторите са категорични, че посредникът, в лицето на концесионера, не подобрява, а утежнява управлението на дейностите по чистотата, както и че гражданите и администрацията могат да осъществяват много по-ефективен контрол, когато дейността се извършва пряко от Общината.

„От своя страна, гражданите могат да контролират кмета, когото избират, но нямат никакъв контрол върху дейността на концесионера“, каза още адв. Даскалова.

Договорът на фирмата, ангажирана с тази дейност към този етап изтича през 2026 година.

Източник: Darik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *