Пожарникарите в Кърджали почетоха паметта на колегите си, загинали при изпълнение на служебния си дълг

Валери НЕДЯЛКОВ

Днес е професионалният празник на пожарникарите. По този повод огнеборците в Кърджали почетоха на колене с едноминутно мълчание паметта на загиналите си колеги при изпълнение на служебния си дълг и положиха венец и цветя пред паметника  до сградата на Областна дирекция на МВР.

Венецът  беше поднесен  от директора на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението комисар Сергей Заимов.

Цветя пред паметника на загиналите пожарникари при изпълнение на служебния си дълг поднесоха още от Областната администрация, Центъра за спешна медицинска помощ, Български червен кръст и от други институции.

За поредна година честваме Седмицата на пожарната безопасност и Професионалния си празник, който е днес, на 14 септември. За 118 поредна година празнуваме. Денят не е избран случайно. През далечната 1905 година на тази дата се е състоял първият пожарникарски събор в София. На тази дата се счита, че е дадено началото на организирано пожарно дело в България, взети са важни решения, за да може Пожарната да бъде това, което сме в момента. С решение на Министерския съвет от 1995 година 14  септември е обявен за официален професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, каза комисар Сергей Заимов.

Пожарникари  направиха  демонстрация как се действа при тежко пътно-транспортно произшествие. В спасителната акция  участваха също екипи от Центъра за спешна медицинска помощ и Български червен кръст. Катастрофата бе с две коли.

Показана бе работата с новите акумулаторни хидравлични инструменти за разпъване и рязане, които от два месеца са на въоръжение в Пожарната и спомагат действията на пожарникарите при вадене на пострадали от катастрофирали автомобили да бъдат  далеч по-бързи и по-ефективни. Гражданите видяха също лесни похвати за гасене на елементарен пожар в дома.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

1 Отговор

  1. ЕДНА БЪЛГАРКА каза:

    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *