Унгария наложи едностранно забрана на вноса от Украйна

Унгария наложи едностранно забрана на вноса от Украйна на 24 селскостопански продукта, включително на зърното, предаде Ройтерс, цитирайки правителствен указ, съобщи БТА.

Решението бе оповестено веднага след като Европейската комисия съобщи тази вечер, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от бившата съветска република, чието действие изтича днес в полунощ. Броени минути след това друга граничеща с Украйна държава от ЕС – Полша, също обяви, че ще удължи едностранно забраната за внос на украинско зърно.

В указа, издаден от унгарското правителство, се налага забрана за внос от нападнатата от Русия съседна страна на 24 селскостопански продукта. Едностранната забрана, която влиза в сила от утре, се отнася по-конкретно за зърнените култури, редица зеленчуци, няколко месни продукта, както и за меда.

Земеделските производители в пет източноевропейски държави от ЕС – Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България – се оплакаха, че са заплашени от фалит, тъй като евтиният украински внос подбива цените на вътрешния пазар.

Четири от тези страни предупредиха, че може да удължат самостоятелно ограниченията, ако те бъдат отменени на европейско равнище. Вчера България отмени забраната.

Източник: ФАкти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *