Поход до Орлови скали и змийския град готвят в Минерални бани В пешеходния преход може да се включи всеки желаещ да види красотите в околността

Нов живот

Летният туристически сезон приключи в община Минерални бани, но туристите целогодишно посещават региона заради минералната вода, чистия въздух и тишината. Много от се интересуват от мегалитните комплекси край Минерални бани, но има и хора от общината, които са запознати с тях само на думи.

Това е поводът община Минерални бани да организира пешеходен преход за свои служители по една от най-популярните туристически пътеки Сърница – Орлови скали – Змийски град – Сърница. Той ще се състои на 21 октомври т.г. Желаещите да се включат могат да се обадят на г-жа Гинка Тенчева, началник отдел „Култура” в общинска администрация, за да получат по-подробни указания.

„Орлови скали“ или както е известен на местните хора „Доган кая“ е мегалитен комплекс, около които витаят различни легенди и конспиративни теории. Според една от тях, мястото е скално светилище и е част от тракийски култов комплекс. Част от скалите достигат до 30-40 метра височина, а на тях има култови ниши. Тук са и изсечените в скалите изображения на човешки лица. До мястото се стига лесно, а край него има изградено и място за отдих. След това, като се продължи по същата пътека, оято е в кръг, може да се премине и покрай Змийския град, известен още като „Дикликташ”. Оттам пътеката върви покрай Олу дере и извежда до „Пещерата” и „Петте чучура”, след което се връща отново в Сърница.

В похода могат да се включат и хора, които не са служители на общината.

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *