Пчелари излизат на протест в София с искане държавата да подпомага и закриля сектора

Членовете на националното сдружение „Български свободни пчелари“ ще излязат на протест пред Министерството на земеделието и храните в 13:00 часа днес. Това стана известно на пресконференция във Варна миналата седмица.

Председателят на организацията Ясен Янев посочи, че е необходимо държавата да подпомага пчеларството и да закриля сектора. По думите му организацията е изпратила писмо до министъра на земеделието и храните с искане пчеларите да получат финансова помощ, но отговорът е бил отрицателен с аргумента, че не са заложени средства в бюджета. Според Янев би следвало подкрепата да дойде чрез режима „де минимис“. Той уточни, че трета година българските пчелари не са получавали помощ по тази линия, докато колегите им от съседните държави се възползват максимално от тази възможност.

Пчеларите настояват още да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди. Янев уточни, че в момента такива проби се извършват само в частни лаборатории, а пчеларите сами трябва да плащат за услугата, чиято цена варира от 450 до 520 лева.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *