Разбитата мрежа за износ на военни стоки за Русия действала от 2022 година Към наказателна отговорност са привлечени само чужди граждани

  • Към момента се изяснява как е била финансирана дейността. Установено е, че групата е действала от 2022 г. до 9 октомври, когато е била извършена специализирана операция, при която е неутрализирана групата

Чужди граждани са изнасяли стоки с възможна двойна употреба за Руската федерация. Организираната престъпна група се е състояла от 12 души, като на петима от тях вече са повдигнати обвинения от прокуратурата. Стоките са били предназначени не за редовната войска, а за специалните сили като групировката „Вагнер“ например.

Днес се очаква да бъдат гледани мерките на петимата задържани. В схемата са участвали и чужди граждани, които са набавяли стоки с т. нар. двойна употреба, като например оптика, която е била изнасяна за Русия.

Към момента се изяснява как е била финансирана дейността. Установено е, че групата е действала от 2022 г. до 9 октомври, когато е била извършена специализирана операция, при която е неутрализирана групата.

„Задържани са 12 лица, като впоследствие към наказателна отговорност са привлечени 5 лица – чужди граждани от Руската федерация, албански гражданин и беларуски гражданин. Днес ще бъде внесено искане и разгледани мерките на задържаните за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на петте, привлечени към наказателна отговорност лица“, обясни Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

За извършване на престъпната дейност е била регистрирана фирма в Пловдив, от чието име са закупувани различни по вид стоки с двойна употреба, като например оптични прибори, прицели, бинокли, радиостанции. В последствие тези стоки са преопаковани в жилищен имот в Пловдив, поставени в куфари и чанти и транспортирани до летище София, от където е направен опит да бъдат изнесени и в този момент е била задържана групата.

В момента към наказателна отговорност са привлечени само чужди граждани, като се изяснява и участието и на други лица, предаде БНТ.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *