Зеленски: Изгонихме руския боен флот от Крим

Украйна ще продължи военния натиск върху окупирания от Русия Кримски полуостров. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от „Ройтерс“.

Изявлението му бе част от видео обръщение към конференция по сигурността в Прага, но беше помрачено от технически проблеми и възможна хакерска атака.

Киев засили ударите срещу руските сили в Черно море и Крим, който беше превзет и анексиран от Москва през 2014 г., на фона на продължаващото близо пет месеца украинско контранастъпление.

В речта си, засегната от технически проблеми, включително периодично модулиране на гласа на украинския лидер до по-висок тон, Зеленски посочи, че „илюзията“ за господството на Русия над Крим и Черно море е била разбита.

„Черноморският флот вече не е в състояние да действа в западната част на Черно море и постепенно се изтегля от Крим. И това е историческо постижение“, обобщи той.

Украинските атаки срещу и около Крим включват удари по руска военновъздушна база на полуострова, команден пункт на Черноморския флот в Севастопол и единствения мост, свързващ Крим с Русия.

Атаките подчертаха нарастващите възможности на Киев, които включват и морски дронове, докато Москва продължава да бомбардира отдалеч Украйна с ракети с голям обсег и щурмови дронове.

„Все още не сме постигнали пълен огневи контрол над Крим и околните води, но ще го направим“, увери Зеленски на среща на Кримската платформа – дипломатическа инициатива, стартирала през 2021 г. „Това е въпрос на време“.

Говорител на председателя на чешкия парламент съобщи, че уебсайтът на събитието, което събра депутати от различни страни, „е бил подложен на хакерска атака“, но не уточни от кого.

Говорителят на Зеленски пък отбеляза, че е имало технически проблем, но не спомена очевидната гласова модулация. Според говорител на чешкия парламент ефектът се дължи само на „лош сигнал“.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *