Милиони хора се очаква да се съберат днес на голям пропалестински митинг в Истанбул

Голям митинг в знак на солидарност с палестинския народ ще се състои днес на бившето летище „Ататюрк“ в квартал „Йешилкьой“ в Истанбул. На проявата, която ще започне в 15 ч. турско (и българско) време, ще присъства и президентът Реджеп Тайип Ердоган, който призова по-рано днес за масово участие.

Очаква се сред присъстващите да бъдат политици, хора на изкуството, представители на неправителствени организации, медии, на спортните, културните и бизнес средите в страната. Световноизвестни изпълнители като Юсуф Ислам, Махер Заин и Йомер Караоглу ще изнесат концерти по време на събитието, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Очаква се на митинга да присъстват и държавници и правителствени представители от много различни страни.

Заради проявата от сутринта са затворени за движение някои пътища, водещи към летище „Ататюрк“. В района е осигурено присъствие на голям брой полицейски и медицински екипи. Достъпът до зоната на митинга ще се осъществява през 12 входа.

Автобуси от различни точки на Истанбул ще превозват участниците до мястото на събитието. Освен това общественият транспорт до летище „Ататюрк“ ще бъде безплатен, а от метростанцията до зоната на митинга ще бъде организиран превоз.

За тези, които решат да отидат на митинга със собствените си автомобили, е подготвен паркинг с капацитет за 30 хиляди коли.

Като част от приготовленията за демонстрацията на летище „Ататюрк“ бяха инсталирани 29 кули, откъдето присъстващите ще получават звук и картина. На шест пункта са изградени логистични зони, където хората ще могат да отидат до тоалетна, да отправят молитвата си към Бог или да им бъде оказана първа помощ.

На общо 50 пункта на участниците ще се раздава вода. За подобряване на качеството на интернет ще служат 25 мобилни базови станции.

Сцената е оборудвана с визуализации на джамията Ал-Акса и знамената на Турция и Палестина.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова преди митинга с публикация в социалната мрежа „Екс“ към масово участие.

„Днес каня всички мои братя и сестри на летище „Ататюрк“ в Истанбул за Големия митинг за Палестина, където ще отправим силно призивите си и ще заявим, че подкрепяме палестинския народ в лицето на израелското потисничество“, написа той.

По думите на Ердоган „Израел трябва незабавно да излезе от това състояние на лудост и да спре нападенията си“ срещу Газа.

Източник: Bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *