Зеленски е в депресия, а Украйна – в безизходица заради големите загуби

В Киев все повече говорят за необходимостта от засилване на мобилизацията. Темповете на попълване на ВСУ не са в крак със загубите, не са останали желаещи да постъпят в армията. На какво разчитат украинските власти?

Силите са изчерпани

Членът на комисията по национална сигурност и отбрана на Върховната Рада Сергей Рахманин заяви, че мобилизацията в Украйна ще трябва да бъде засилена. „Ще е необходима допълнителна нужда от ресурси поради загуби на персонал под формата на убити и ранени“, каза депутатът. Само от началото на контранастъплението страната е загубила 90 хиляди убити и ранени.

След смяната на районните военни комисари темповете на мобилизация значително намаляха. Според Рахманин в региони, където преди това планът е бил изпълняван на 80-95%, сега цифрите са около десет процента. Политикът вижда причината в назначаването на военни за началници на териториалните наборни центрове: те нямат време да разберат същността на нещата.

Командирът на рота в 80-та бригада на ВСУ Владислав Шевчук говори пред украинските медии за необходимостта от тотална мобилизация. „Няма достатъчно хора. Всеки ден оставаме без войници. Няма как някой да си седи дълбоко в тила, да изчака края на войната и тогава да излезе и да каже, че е помогнал на икономическия фронт, като е купувал кафе и цигарки“, подчерта офицерът.

На фронта се очаква масова мобилизация и „твърд подход“ от новия министър на отбраната Рустем Умеров. Например, Шевчук не вижда нищо лошо нито в набора на жени, нито в беззаконното залавяне на граждани на улицата. „Това не ме притеснява, докато губя хората си“, признава той.

Има повече бягащи от служба

Украинските сили на реда разследват около осем хиляди случая на укриване на военна служба. Реалното число е още по-високо. Заместникът на Умеров Наталия Калмикова е убедена, че стотици хиляди украинци си създават условия да избегнат мобилизацията. По думите u вече се подготвят нови закони за борба с това явление.

Например Министерството на образованието ще реши дали е препоръчително годните за военна служба мъже да следват второ висше образование – все пак това дава отсрочка от наборна служба. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов смята, че многократно се е увеличил броят на потенциалните наборници на възраст 40-50 години, решили да се запишат във ВУЗ след обявяването на мобилизацията.

Междувременно укриващите се от военна служба намират нови начини. За да не отидат на фронта, те дори са готови да умрат. Вярно, само законно. Например за десет хиляди долара можете да си купите смъртен акт. Продавачите обещават да издадат официален документ с „публикации във всички бази“. Ако е необходимо, предлагат да организират и фалшиво погребение.

Депресивни решения

Украинският адвокат Владимир Крекотен съобщи, че на потенциалните наборници, които не са се явили във военната служба, сега им се блокират банковите карти, дори ако лицето не е получило призовка. Военният комисар приема решение за налагане на административна отговорност за „неявяване“, след което банките замразяват сметките.

Освен това Министерството на отбраната обяви законопроект за нов отчет в центровете за набор. Ако човек не е в регистъра на военнослужещите, държавата пак ще може да го намери. „По-добре е да дойдете сами, да намерите частта, в която искате да служите, и да се мобилизирате“, обяснява Калмикова.

Също така, по искане на военните, Радата прие закон, който намалява първоначалната наборна възраст от 28 на 25 години. Зеленски обаче все още не го е подписал – без никакво обяснение. Според депутата Рахманин може да има няколко причини за това. „За да се бие един човек, в тила трябва да работят десет други. За съжаление сега имаме доста сериозен недостиг на квалифициран персонал“, каза политикът. Също така, според него, в Украйна се е развила тъжна демографска ситуация.

Руският военен експерт Юрий Кнутов смята, че решенията за мобилизация се налагат от спешна нужда. “Нямат избор. Опитаха се да проведат настъпление в няколко посоки едновременно: Запорожие, Южнодонецк, Артьомовск и Херсон. Сега руските войски се движат напред. За да окажат натиск върху нашите позиции, имат нужда от хора, но няма откъде да ги вземат. Непрекъснато са необходими подкрепления, вече се призовават жени и хора с увреждания“, казва Кнутов.

Киев се оказа в трудна ситуация. „Няма начин без външна помощ, но сега тя се предоставя на Израел“, обяснява експертът. „Сега ще вземат хора, където е възможно. Не се знае как ще се получи. Искат да изпратят на фронта онези, които са стреляли няколко пъти в живота си с автомат и са прекарали една седмица на тренировъчен лагер. В същото време мнозина са над 45 години“, допълва той.

Ако Киев можеше да извърши мобилизацията, както беше планирано, резултатът щеше да е съвсем различен, смята Денис Денисов, експерт от Финансовия университет към руското правителство.

„Съдейки по решенията на украинските власти, инструментите и ресурсите за нова мобилизационна вълна, която може да повлияе на динамиката на СВО, са изчерпани в Украйна. Изглежда, че действията на някои длъжностни лица са продиктувани не от разума логика и целесъобразност, а от тежка депресия: властта изисква резултат, който никой не може да постигне, всичко е от отчаяние“, отбелязва политологът.

Според Денисов Зеленски и неговият антураж се представят пред обществото и света като Наполеоновци. От кабинета на президента са убедени, че активната работа в информационното пространство ще бъде достатъчна за постигане на целите. Но нищо не се получава, така че ще последват още по-отчаяни действия на киевския режим.

Виктор Жданов, ria.ru
Източник: „Труд“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *