Пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени два пъти следващата година

Пенсиите в съседна Румъния ще бъдат увеличени през следващата 2024 година два пъти. Приемането на този закон ще е приоритет за правителството.

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви в началото на правителствено заседание днес, че пенсиите ще бъдат увеличени на два пъти през следващата година – съответно от 1 януари, когато ще бъдат индексирани, и от 1 септември 2024 г., когато ще бъдат преизчислени по нова формула, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Чолаку посочи, че от 1 януари 2024 г. пенсиите ще нараснат с 13,8 процента, а второто увеличение ще дойде на 1 септември след завършването на процеса на преизчисление съгласно новия закон за пенсиите, които предстои да бъде приет. „Ние сме първото правителство, което прави и индексиране, и преизчисление в една и съща година. Имаме да изпълним едно условие – да успеем да приемем този закон в парламента до датата 20 ноември. Затова призовавам всички участващи в процеса министри да се отнасят приоритетно към този закон, за да може да мине през правителството във възможно най-кратък срок“, заяви премиерът.

Той изтъкна, че предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) с цел премахване на прага от 9,4 процента от брутния вътрешен продукт за пенсиите зависи от приемането на този закон до 20 ноември. „Не бих искал заради някакви блокажи, особено в правителството, пенсионерите да не получат справедливост и още по-лошо – на румънските пенсионери да им бъдат замразени пенсиите до 2070 г., както го бяха заложили някои в НПВУ“, посочи Чолаку, визирайки предишното правителство.

По-рано тази седмица министерството на труда представи проекта за новия закон за пенсиите, с който правителството се е ангажирало в рамките на НПВУ. Той предвижда минимален осигурителен стаж от 15 години за жените и мъжете и пълен осигурителен стаж от 35 години, като за осигурителен стаж над 25 години ще се получават допълнителни точки, посочва телевизията. Пенсионната възраст за жените се планира да се увеличи постепенно от сегашните 63 години на 65 години до 2035 г.

Индексирането на пенсиите ще се прави с нивото на инфлацията, към което се добавят 50 процента от реалния растеж на средната брутна заплата за предишната календарна година. Всичките 4 764 828 пенсии ще бъдат преизчислени по новата формула, като нито една преизчислена пенсия няма да бъде по-малка от досегашния си размер, отбелязва Диджи 24. Съгласно пакета средства за възстановяване, отпускани от ЕС, Румъния се е ангажирала да промени закона за държавните пенсии, за да премахне неравенствата и да елиминира водени от електорални мотиви политически решения в процеса на увеличение на пенсиите, отбелязва Ройтерс.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *