Какво стана с дроновете „Байрактар“, за които в началото на войната в Украйна се говореше непрестанно? Не искам да използвам думата „безполезни“, но е трудно да им намерим приложение, каза украински военен

Турските дронове „Байрактар“ (Bayraktar TB2) значително помогнаха на украинските въоръжени сили да постигнат успех в началото на войната, но сега имат ограничена полезност, тъй като руските окупатори укрепват противовъздушната си отбрана. Това каза офицерът от Главното разузнавателно управление на Украйна Володимир Валюх в интервю за Defense News.

В началото на войната този турски дрон не напускаше информационното пространство, но сега почти нищо не се чува за него.

Валюх потвърди, че TB2 все още има известна употреба, но честотата на използване и ролите на тези видове дронове са се променили. „Що се отнася до TB2, не искам да използвам думата „безполезни“, но е трудно да се намерят ситуации, в които те биха могли да бъдат използвани“, обясни той.

Той отбеляза, че безпилотните самолети от всякакъв размер и тип продължават да играят ключова роля в отбраната на Украйна. Въпреки това, каза той, има нови тактически ограничения и ще бъде трудно за „Байрактар“ да играе роля в бъдещи битки.

В момента турските дронове в Украйна се използват главно за извършване на разузнавателни мисии като проследяване на руските цели. Володимир Валюх сподели, че Киев е изключително благодарен на Анкара, защото в началото на войната са били много полезни, но след като руската въздушна и елетронна отбрана е станала по-качествена, полетите на тези дронове продължават не повече от 30 минути над фронта.

Факти.бг

1 Отговор

  1. Фильо каза:

    Реджеб ходжа, успя да направи доста оборот на семейната фирма, с тези дронове, като ги рекламираше с девиза, наща фирма е номер едно, най добрата фирма наща е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *