Политолог посочи Хасан Азис за следващия лидер на ДПС Движението на Ахмед Доган е партия внимателна освен към Турция, но и към Русия

Бившият кмет на Кърджали Хасан Азис ще е следващият лидер на ДПС, прогнозира политологът доц. Стойчо Стойчев по Нова ТВ.

Той, Първан Симеонов, доц. Георги Лозанов и Любчо Нешков коментираха в студиото новината от вчера, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е подал оставка, а начело на Движението се връща до февруари почетният председател Ахмед Доган, който се оттегли от активната политика през 2013 г.

Той обясни и защо смята, че Хасан Азис ще е следващият лидер на Движението. След Доган всички председатели на ДПС били от родопския край. Там имало спад, хората в този край не били толкова приобщени към Движението и затова лидер оттам било символен знак към тях.

Според социолога Първан Симеонов обаче „Ахмед Доган не е вечен и ще трябва да завещае на някого ДПС“.

„Карадайъ изглеждаше като временен вариант още тогава, когато оглави ДПС. Доган много дълго подготвя Лютви Местан за поста и когато той настъпи мината, се появи Карадайъ“, обясни Първан Симеонов.

По думите му „бъдещето на ДПС е интересно, защото това е турската партия в България. Целите на Турция стигат до глобално влияние и ако в България продължава тази липса на стратегическа визия, страната ни може да стане една периферия на Турция“, добави Симеонов.

Според доц. Георги Лозанов ДПС е партия внимателна освен към Турция, но и към Русия.

Стойчо Стойчев добави, че ДПС е много интересно за американците, защото има голямо влияние върху ислямските организации и може да влияе чрез изселническите организации освен на изборите у нас, но и на изборите в Турция.

„ДПС се отваря и към други публики, към Северозападна България например. От тази гледна точка искам да проследя процесите, защото едно ДПС с български лидер, е съвсем друго“, добави Симеонов.

Според журналиста Любчо Нешков основната фигура в движението още е Доган, а не Делян Пеевски.

„Пеевски има по-различни проекции, той предвижда за себе си публичен пост, например премиер, а не партиен“, смята доц. Стойчо Стойчев.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *