Отхвърлиха проекта на „Възраждане“ за Изборния кодекс От парламентарната група предлагаха ЦИК да се състои от 25 членове

Парламентът отхвърли на първо четене проекта на „Възраждане“ за промени в Изборния кодекс.

От парламентарната група предлагаха Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 25 членове (в момента са 15), включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, след последните проведени избори за народни представители.

От „Възраждане“ предлагаха също съставът на комисията да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в Народното събрание и да може да бъде съответно променян.

Предвиждаше се също ЦИК да се произнася с решения, които да се приемат с обикновено мнозинство – повече от половината от присъстващите членове, и да се подписват от председателя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство или липсва произнасяне с решение по отправено искане, да се смята, че е налице решение за отхвърляне, което да подлежи на обжалване по реда на ИК чрез ЦИК пред ВАС в тридневен срок от публикуването на протокола от съответното заседание.

При отмяна на решение за отхвърляне ЦИК да постановява ново решение, което да приема с мнозинство повече от половината от присъстващите членове, предлагаха още от „Възраждане“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *