39 сигнала за мечи набези из родопските села регистрираха през октомври Най-много пострадали има в смолянските общини Баните и Девин

Стопани и фермери в Родопите отчитат нови щети от мечки върху домашни животни и имущество, като през месец октомври са регистрирани 39 сигнала за мечи набези.

С наближаването на зимата нападенията на мечките намаляват, след като през септември регистрираните случаи бяха над 50, а през октомври броят е по-малък.

Сигналите са констатирани из различни места в област Смолян, като при тях е установено, че се отнасят за защитения вид кафява мечка.

Проверка е направена в девинското село Жребово, като експерти са установили следи от присъствие на мечка в рамките населеното място.

В Община Девин през октомври са нанесени 18 щети. Най-много са нападенията на мечки в Девин – 9, в село Лясково са 4, в село Беден са 2. В селата Осиково, Кестен и Стоманово по 1.

Щета от мечка е установена и в родопското село Любино, намиращо се в община Ардино.

В смолянското село Кошница са регистрирани 5 набези. В селата Солища, Могилица, Сивино и Турян има по едно нападение.

В община Баните има регистрирани 8 щети от мечки. В селата Давидково, Сливка и Босилково са по 1, в село Планинско са 2, а в Гълъбово 3.

Регистрирана е и една щета в чепеларското село Забърдо. Има и едно нападение в боринското село Буйново.

Всички постъпили сигнали се проверяват своевременно, дори и през почивни дни, като за всички доказани щети, от РИОСВ – Смолян се изготвят предложения за обезщетяване на собствениците.

Като превантивни мерки за недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, екоинспекцията съветва пашата да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Смолян.ком

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *