Остри дебати за сектор сигурност и отбрана. Костадинов прати министър Тагарев в затвора! (НА ЖИВО)

Остри дебатите по внесения в парламента втори вот на недоверие към кабинета „Денков“ протичат в парламента.

Те са точка първа за днес.
Разискванията бяха насрочени миналата седмица от председателя на парламента Росен Желязков за 15 ноември (сряда). Самото гласуване, според правилника за работа на НС, е не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите.

В началото на дебата депутатът от “Възраждане“ Николай Дренчев дръпна дълга реч за това, че българската бойна авиация е на “прага на загиването“, защото няма изтребители. Той не обясни каква вина носи за това сегашното правителство.

Военният министър Тодор Тагарев обвини парламентарната опозиция, че разпространява усилено дезинформация, което оказва силно влияние върху желанието за кариера в армията.

Той цитира как лидерът на “Възраждане“ Костадин Костадинов е казал на 3 ноември, че България ще бъде въвлечена във военния конфликт в Украйна. Той допълни, че подобни послания са имали Корнелия Нинова и Георги Гьоков от БСП.

Тагарев обясни, че заради тези послания кандидатите за курсанти във военните университети са намалели с 35%, а броят на курсантите с 45%.

“Това е ясен пример, че дезинформационната кампания, която парламентарно представени партии водят, водят до увеличаване на недокомплекта и снижаване на бойните способности на страната“, каза Тагарев.

По отношение за войната в Украйна, той обясни, че от морална гледна точка България оказва помощ на жертва на непредизвикана агресия. “Ако Украйна загуби, бъдете готови минимум да удвоите ресурсите за отбрана“, каза военният министър.

Той обясни, че близо половината от 37-те хиляди таврийски българи все още се намират в окупирани от Русия територии. Украинско-българския лицей в Приморск е закрит, а в апартаментите на избягалите българи са настанени руски граждани.

“Българчетата учат само на руски и са обект на индоктриниране“, каза Тагарев.

Корнелия Нинова отхвърли като „виц“ персоналните обвинения, че носи вина за дезинформацията. Тя каза, че е призова единствено за преговори за мир и заемане на неутрална позиция по отношение на “конфликта в Украйна“

“Мястото ти е в затвора, Тагаренко“, каза лидерът на Костадин Костадинов. “Всичко, което казвате е лъжа от началото до края“, обясни той, макар че “Възраждане“ проведе цяла предизборна кампания, като се изкарваше като гарант за това, че България няма да влезе във война.

Костадинов не говори за Украйна и дезинформацията, а се съсредочти върху това, че курсантите във военната академия в София получават по 12 лв. на ден, защото столът не работи.

Проектът на решение за гласуване на недоверие на Министерския съвет на Република България с министър-председател Николай Денков беше внесен на 8 ноември от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

Мотивът за исканата оставка на кабинета е „неспособност да осигури националната сигурност и отбраната на страната“.

Вносителите на вота на недоверие – депутатите на „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“ и независимият народен представител Радостин Василев, са общо 72-ма и гласовете им са недостатъчни за свалянето на правителството „Денков – Габриел“. За да бъде успешен вотът на недоверие, за него трябва да са гласували най-малко 121 депутати

Според предварителните заявки ГЕРБ-СДС и ДПС  няма да подкрепят исканата от трите опозиционни формации оставка на кабинета.

Вчера от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще гласуват „против“.

Колкото и да е трудно, колкото и да е „гнусно“ понякога, всички останали опции са по-лоши от тази, обясни зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на брифинг пред журналисти.

По повод втория вот на недоверие председателят на ПГ на ДПС  Делян Пеевски коментира: „Ще бъдем категорични в подкрепата си за правителството, разбира се. Това е пореден цирк. Искат да си правят реклама, за да ги има“.

Според правилника на Народното събрание всяка от групите ще получи време за изказвания, като продължителността е пропорционална на числеността на депутатите ѝ. Отделно депутатите имат право на реплики, дуплики и процедурни изказвания. Според правилата премиерът и министрите също имат правото да говорят от трибуната.

Очаква се обсъждането да продължи около пет часа – толкова отне преди малко повече от месец дебатът по искането за вот на недоверие в сектор енергетика.

Вчера премиерът Николай Денков увери, че правителството е готово да чуе всякакви критики, стига те да се основават на факти, а не на измислици. По думите му това ще бъде една добра възможност да бъде обяснено отново на хората какво е направено последните две години, особено през последния период от пет месеца, по отношение на развитието на отбраната и националната сигурност.

Военният министър Тодор Тагарев е оптимист, че кабинетът няма да бъде съборен. Няма да успее вотът, това е гарантирано, заяви във вторник той пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Проектът за решение ще се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Първият вот на недоверие към кабинета „Денков“ беше отхвърлен на 13 октомври на извънредно заседание на парламента. Той беше формулиран тогава от вносителите – „заради провала на правителството в сектор „Енергетика“, и беше внесен от 72 депутати от „Възраждане“, „БСП за България“, ИТН и независимия Радостин Василев.

В зависимост от това – кога ще е краят на разискванията ще бъде насрочено и самото гласуване.

Според правилника на Народното събрание, това трябва да бъде не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *