Разбраха се! ПП, ГЕРБ и ДПС се договориха за дерогацията, бюджета и за кворума в сряда Дерогацията за внос на руски петрол ще бъде премахната преждевременно в две стъпки - от 1 януари спират квотите за износ, а от 1 март 2024 се спира окончателно вносът и преработката на руски петрол

  • Дерогацията за внос на руски петрол ще бъде премахната преждевременно в две стъпки – от 1 януари спират квотите за износ, а от 1 март 2024 се спира окончателно вносът и преработката на руски петрол

ГЕРБ и ДПС ще участват на заседанието на Народното събрание в сряда и ще покажат, че са евроатлантическото мнозинство, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след среща с представители на ДПС и ПП-ДБ.

На срещата са обсъдени въпросите за бюджета за догодина, дерогацията за руския петрол и сътрудничеството между трите формации.

За целта обаче са договорени следните условия:

  • Дерогацията на „Лукойл“:

Дерогацията за внос на руски петрол ще бъде премахната преждевременно в две стъпки – от 1 януари спират квотите за износ, а от 1 март 2024 се спира окончателно вносът и преработката на руски петрол.

  • Бюджет 2024:

Намерени са възможности всички искания на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени, заяви Десислава Атанасова.

Приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа. Ще има списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ „Струма“, АМ „Хемус“ и др. Договорен е и приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета. Прецизиран е и таванът на поемането на дълг с около 1 млрд. лв.

  • Демонстрация на евроатлантическото мнозинство:

ГЕРБ са получили гаранции от ПП-ДБ, че занапред няма да има случаи, в които ПГ на ПП-ДБ ще гласува заедно с „Възраждане“, БСП и ИТН в пленарна зала.

Източник: Epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *