Калин Стоянов: Кирил Петков ме номинира за министър, той направи опит за вмешателство в работата ми

До този момент оставката ми не е искана от премиера. Поиска я г-н Кирил Петков – човекът, който 2 дни ми се молеше да стана министър на вътрешните работи“. Това призна вътрешният министър Калин Стоянов в предаването „На фокус” по Нова тв.

Стоянов обяви, че няма да подаде оставка и остава на шефското място в МВР, защото по думите му ведомството се е справило и не е допуснало човешки жертви по време на протеста срещу БФС в четвъртък. Изненадващо Калин Стоянов обяви, че е номинация за министър в кабинета “Денков” от Кирил Петков и самият Кирил Петков е направил “опити да му оказва вмешателство” да работи с конкретни хора като промени позициите им в системата на МВР. Наред с това Стоянов смята, че премиерът Николй Денков е прибързал с решението си да уволни зам.-министърът на МВР.

„Многократно отказвах и се двоумях на това предложение (на Кирил Петков). С него ме свърза един от зам.-председателите на ДАНС – Петър Петров. След като приех предложението на Кирил Петков, му казах, че не искам никой да се меси в работата на МВР”, каза Стоянов.

„След като се направиха няколко опита за вмешателство в работата на МВР, ето го искането на моята оставка”, допълни вътрешният министър.

За всички разговори и ситуации в отношенията ми с Кирил Петков съм запознал всички лидери на политическите партии, които подкрепят това правителство. Запознал съм и премиера Денков, и вицепремиера Габриел. Не казвам, че има натиск, а че има опит за вмешателство в работата на МВР. Като видяха, че ще устоя, това е резултатът – иска се моята оставка. Мероприятието от четвъртък е един повод”, каза Калин Стоянов.

По думите му е имало опит да бъде накаран да работи с определени хора от системата на МВР.

Определени хора да заемат определени позиции. Не приех, защото от началото поставих условието да стана министър, ако никой не се намесва, с кого и как да работя”, каза Стоянов.

Оставам на поста, защото аз и хората, с които работя, се справихме. Не допуснахме човешки жертви”, каза Стоянов.

Признава, че е очаквал да му бъде поискана оставката.

Вътрешният министър каза, че утре ще има среща между него, премиера и вицепремиера Мария Габриел.

„Не е важно къде съм бил по време на протестите. Важно е, че бях в непрекъснат контакт с отговорните служители, които ръководят операцията на терен”, коментира още той. „А някой наясно ли е къде е бил кметът на район Средец в този момент. Беше на няколко метра от мен”, каза вътрешният министър.

Аз съм политическата фигура в министерството, нямам задължения да присъствам на терен. Никога министър в миналото не е присъствал на такова произшествие, мероприятие или събитие”, коментира още вътрешният министър.

Стоянов каза, че е подал на премиера Денков информация, която самият той е получил от ръководителите, които са били на терен. Те се чули рано сутринта на следващия ден.

„Според тях МВР се справи. Това казах и на Денков. Впоследствие видяхме клипчетата, които се появиха за евентуално превишаване на правата на полицейски служители. До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са превишили своите права”, каза Калин Стоянов.

Той каза, че не толерира такъв тип поведение на полицейски служители. Извършва се проверка на цялото мероприятие. Тя се прави от Инспектората и Главна дирекция „Национална полиция”. Ако се налага, ще се сезира и прокуратурата.

Той благодари на служителите на МВР, че не са допуснали да се стигне до човешки жертви.

Според Калин Стоянов премиерът е прибързал с исканата оставка на заместник-министъра. „Това е прибързано решение към онзи момент. Много разчитах на този човек. Аз съм се доверил на тези хора и те бяха на терен”, каза Стоянов.

Министърът смята, че колективно МВР се е справило със ситуацията в четвъртък вечер. „Не е редно да получаваме оценка от хора, някои от които не знаят какво означава абревиатурата МВР. Не визирам премиера категорично”, заяви Стоянов.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *