Айджан Ахмед: Ще работя за индустриална зона в Черноочене И туризмът ще бъде на преден план в мандата ми – имаме много забележителности, които не са социализирани, не са популяризирани, въпреки това към някои от тях и сега има голям наплив на посетители

Интервю на Валентина ИВАНОВА

Кметът на община Черноочене Айджан Ахмед е роден през 1982 година в Черноочене, където е завършил средното си образование. През 2004 година става бакалавър по „Електроника” в Техническия университет в Габрово. Магистър е по „Счетоводство и анализ” от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Трудовата му кариера почти изцяло е свързана със сферата на земеделието. Бил системен администратор в Областна дирекция «Земеделие». През последните 9 години е работил като директор на областната дирекция на Държавен фонд «Земеделие».

Има богата политическа кариера. Бил е зам.председател на областната младежка организация на ДПС в Кърджали, два мандата общински съветник в местния парламент в Черноочене, в единия от които ръководи постоянната комисия по „Законност и обществен ред”.

Семеен е, с две деца.

– Г-н кмете, спечелихте изборите в Черноочене с внушителните 92 %. Явно сте много популярен в района…

– Област Кърджали е земеделски регион. Винаги съм бил в контакт със земеделските производители. Като кореняк чернооченец, смея да кажа, че познавам хората в цялата община. Тук съм израсъл, тук съм бил общински съветник, а като директор в ДФЗ постоянно съм бил сред жителите в района – животновъди и земеделски производители, кметове на населените места. Може да се каже, че съм в час с проблемите на хората.

– В такъв случай сте наясно кои от проблемите чакат неотложно решение.

– По време на предизборната кампания посетихме всички населени места в общината. В Чернооченско има 32 кметства и 4 наместничества с под 100 жители. Чухме хората. Проблемите са от различно естество. Основните са свързани с ремонт на пътища, с водопроводната мрежа и др. В момента се изпълняват няколко проекта от капиталовия списък, заложени от предишното ръководство – ремонтира се път до Бели вир, път до Комунига. Водоснабдяване е осигурено навсякъде, но в някои определени села през летния сезон има недостиг на вода. Например в Пчеларово. Захванали сме се с проблема, така че следващото лято всичко да е наред.

– Намалява ли броят на земеделските производители в общината?

– Броят на земеделските производители намаляват навсякъде, защото бе вдигнат прагът на техните осигуровки. Преди бяха на по-ниска ставка, която бе въведена по настояване на ДПС. В района повече са животновъдите. Малко хора отглеждат тютюн и пипер. В село Даскалово, например, са изградени поливни системи и това улеснява отглеждането на тютюн и чушки. Продължава финансирането от ЕС за референтния период 2007-2009. Идеята е хората да продължат да се занимават със земеделие. Но трябва да се регистрират като земеделски производители или да имат сключени договори с фирма за изкупуване на тютюн. За да бъдем в подкрепа на земеделците, имам идея да създадем в общината отдел, тясно специализиран да следи новите насоки в предстоящите европейски програми, периодично да провежда информационни кампании, както за земеделските производители, така и за предприемачите в различни сфери.

– Търси ли се в Чернооченско алтернатива на тютюна?

– От опита, който имам, мога да кажа, че в областта не се наложи трайно отлеждането на шафран като алтернатива. Споделят ми колко е трудоемко производството, колко е проблемна адаптацията на хората, които цял живот са отглеждали тютюн. С две думи, шафранът не може да замести тютюна.

– Какви са вашите виждания за справяне с безработицата, която в общината е около 15 %, над средното равнище за област Кърджали?

– Ще работя за създаване на индустриална зона в Черноочене и да привлечем по-голям инвеститор. В общинска администрация подготвяме анализ за състоянието на работната ръка, с какви специалисти разполагаме, за да определим точно към каква сфера да се насочим.

– Имате ли впечатление, че Черноочене изостава от останалите общини в областта на туризма?

– Туризмът ще бъде един от приоритетите в нашата работа през този мандат. В общината има редица забележителностти, които не са социализирани и не са популяризирани като дестинация. Например, древните тракийски ниши край Ночево, района на Безводно, водопада край Даскалово. Много интересни места има около най-високия връх в района – Чиляка. Малцина зная, че от село Яворово до пещерата Утроба води селски път, който стига на 400 метра от обекта и не се налагат дълги планински преходи от 2-3 часа, за да се посети. Към голяма част от тези места и сега има наплив от туристи, без да са рекламирани. Затова ще се опитаме с европейски средства да направим екопътеки и да ги популяризираме  подобаващо.

Ще предприемете ли промени в структурата на общинската администрация, освен създаването на новия отдел, който планирате?

– Съгласно структурата, в общината трябва да има двама заместник кметове. Ферхад Ферхад остава на поста си и ще продължи своята работа в ресор строителство. Предстои да бъде назначен и другият заместник. Той ще поеме повече дейности – европроекти, образование, култура, туризъм, спорт.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *