Повторно броят бюлетините от балотажа в Смолян Делото в Административния съд е образувано по жалба на Стефан Сабрутев, останал с втори резултат на балотажа, със 149 гласа по-малко от тези за Николай Мелемов

Близо 10 000 са преброените в съдебна зала до този момент бюлетини от балотажа за кмет на Смолян по делото с искане за касиране на резултатите. Информацията съобщи пред журналисти Игнат Колчев, съдия по делото и председател на Административния съд в Смолян, цитиран от БНР. Делото в Административния съд е образувано по жалба на Стефан Сабрутев, останал с втори резултат на балотажа, със 149 гласа по-малко от тези за Николай Мелемов.

Колчев уточни, че са установени няколко гласа разминаване с данните от секционните протоколи, съгласно наблюденията на адвокатите. До този момент няма съществени различия, заяви Игнат Колчев. Той прогнозира, че днес ще се приключи с броенето на всички бюлетини, остават още изборните книжа от 35 малки секции с около 2000 гласа за броене.

Основните грешки при установените няколко случая на разминаване са свързани, според съдията, с грешки в преброяването и с неправилно определяне на бюлетини за недействителни.

Открити са единични случаи, в които комисии не са зачели като действителни бюлетини, при които при изписването на отметка в квадратче за гласуване мастилото малко излиза извън очертанията. Има гласове, които правилно са зачетени от секционните комисии като недействителни и те касаят липсата на правна култура при избирателите, допълни Колчев. Той даде като пример поредица случаи, когато избирателят е изписал отметката за гласуване, но не в предвиденото квадратче за съответния кандидат, а до него.

След приключване на броенето, съдът ще разгледа днес нови доказателствени искания на страните в процеса. Предстои проверка на 506 гласоподаватели, дописани в избирателните списъци. Допуснато е събиране на доказателства относно гласуването на избиратели от социалните домове в Петково, Ровина и Фатово.

Източник: fakti,bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *