Будни пчеларовци ремонтират 97-годишното селско читалище Организират благотворителен концерт на 1 декември

  • Поканили са и кмета на община Черноочене Айджан Ахмед

Валентина ИВАНОВА

Инициативна група от жители на чернооченското село Пчеларово се е захванала с трудната задача да възроди читалището. Акцията е предизвикана от семейството медици Ваня и Михаил Михалеви, които са местни хора. Включват се и нови жители, прибрали се от Канада и Испания и закупили къщи в населеното място, сред които Красимира и Сергей Стоянови.

Всички те милеят за запазване на българския дух, традиции и обичаи и от години събират средства, за да обновят духовното средище.

Читалище „Иван Буюклиев 1926“ е изградено преди 97 години. Сградата е удивителна, но, за съжаление, е оставена на „грижите“ на немилостивото време. Със своите 151 червени плюшени седалки, покрити с дебел слой прах, сцена, с овехтели театрални завеси, красиви високи прозорци с разпадащи се пердета, стар-престар паркет не изглежда приветливо и е неподходяща за каквато и да е дейност. В сградата няма вода и тоалетна, обяснява Красимира Стоянова, живяла дълго време във Ванкувър, Канада.

Инициаторите са започнали ремонта с лични средства, но напредъкът е бавен и незабележим. Чакали са близо година да бъде сменена дограмата, за която половината пари е дала община Черноочене, а другата част е събрана от селяните.

В подкрепа на доброто дело Мариана Ликова, директор на Дома на културата в Кърджали, протяга ръка на родолюбивите пчеларовци. Самодейци от областния център ще пътуват до Пчеларово, за да се качат на сцената на читалището. Благотворителният концерт е на 1 декември от 18 часа. Силно присъствие ще запишат и известните Пчеларовски баби. А във фоайето ще се предлагат вкусни специалитети, приготвени от сръчните местни майсторки-кулинарки.

Организаторите на концерта са отправили специална покана към кмета на община Черноочене Айджан Ахмед.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

2 Отговори

  1. Мира Стоянова каза:

    Изказвам своята благодарност от името на пчеларовци, за подпомагането на нашата благородна инициатива, чрез разгласяването ѝ! Здраве и добруване на авторката и екипа на в. „Нов Живот“.

  2. Виолета Дечева каза:

    Само преди седмица Пчеларовци направиха още едно добро дело, включвайки се в благородната кауза на СУ,,П.Р.Славейков“ за спасяване на един детски живот, като събраха и предадоха сумата от 735 лв. на организаторката от училището Христина Янева. Благодарим, Пчеларовци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *