„Русе – Велико Търново“: Властта направи първа копка на нова магистрала

  • Проектното трасе е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново

Автомагистралата „Русе – Велико Търново“ е абсолютно реална, проектите са почти изготвени. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, който присъства на церемонията по първа копка на обекта в близост до пътя Бяла – Ценово, предаде БТА.

На въпрос кога ще е готова магистралата, Цеков отговори, че срокът е пет години след издаването на разрешенията за строеж.

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков по време на церемонията.

„За осемкилометровият участък, който днес откриваме, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средства в бюджета са предвидени“, посочи министър Цеков и припомни, че се разчита и на финансиране по програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.

На въпрос кога ще започне реалното строителство след днешната символична първа копка, министърът отговори, че това може да стане още утре. Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са фиксирани. Ако времето е меко и хубаво като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи. Ако паднат снегове, ще се поднови през пролетта, каза още министърът.

Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центъра на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море нагоре към Румъния, към Молдова, към Украйна, коментира премиерът Денков.

Цеков допълни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец.

„Паралелно с това възлагаме и проектиране на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала „Марица“, а оттам вече със скоростни пътища към граничен пункт „Лесово“ и граничен пункт „Маказа“. Това предстои догодина като проектиране“, отбеляза министър Цеков.

На церемонията присъстваха още заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново – Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

Автомагистралата „Русе – Велико Търново“

Аутобанът ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД „АМ Русе Търново“. Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Лидер Консулт“. Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“ от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.

Снимка: БТА
Източник: dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *