Доброволци и пожарникари отбелязаха в Черноочене празника си

Исмет ИСМАИЛ

Днес, във връзка с международния ден на доброволеца 5-ти декември, служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Кърджали проведоха демонстративно практико-тактическо занятие съвместно с Доброволно формирование „Черноочене-2016“ в сградата на Детска градина „Знаме на мира“ село Черноочене.

Точно в 10,00 часа сигнал за „пожар“ стана причина специализирани автомобили на пожарната с пуснати сирени да пристигнат до сградата на учебното заведение.

Децата бяха евакуирани от своите учители, служителите на РС „ПБЗН“ – Кърджали и членове от доброволно формирование към Община Черноочене.

Занятието се водеше от гл. инспектор Митко Николов – Началник на кърджалийската противопожарна служба.

Съвместните екипи на пожарникари и доброволци демонстрираха пред учители и малчуганите гасене на възникнал „пожар“ в сградата на детското заведение, извършване на евакуация, спасяване на пострадал работник от покрива на сградата посредством автомеханична стълба.

Пред учителите и децата се проведе беседа относно спазване на противопожарните правила и действия при възникване на пожар.

Гл. инспектор Митко Николов – началник на РС „ПБЗН“ гр. Кърджали подчерта, че разчитат много на доброволците в доброволните формирования към общините и в структурите на Български червен кръст, и най-вече на поетия от тях ангажимент и на компетентността им при овладяване на извънредни ситуации. Той пожела здраве и мотивация за нови инициативи в полза на обществото.

Изненада за доброволците и пожарникарите подготвиха и малчуганите от Детска градина „Знаме на мира“ с. Черноочене. Талантливите деца бяха подготвили сувенир и го подариха на огнеборците. С интерес разгледаха специализираните автомобили на пожарната и научиха много за тяхното предназначение. Целта на занятията беше учениците да се запознаят с основните характеристики на стихийните бедствия, аварийни ситуации, мерките за защита от тях, да се създаде организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед от свое име и от името на общинското ръководство също честитиха празника на доброволците към ДФ „Черноочене – 2016 г.” към Община Черноочене, Български червен кръст и Български младежки червен кръст и за отговорността, която са поели.

Проявите, свързани с отбелязването на Международния ден на доброволеца, са израз на признателността към доброволците и припомнят, че ефективната защита на населението при пожари, бедствия и други извънредни ситуации означава тясно сътрудничество и партньорство между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и гражданското общество.

За първи път тази дата в света се чества през 1985 г. по инициатива на ООН – като израз на уважението и благодарността на обществото към дейността на доброволците.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *