Иманяри търсят тракийско злато в чернооченското село Душка Наблизо е Буковският храм на слънцето, известен като слънчев календар

Исмет ИСМАИЛ

Иманяри идват в чернооченското село Душка, търсят тракийско злато. Дълбоко в гората е връх Свети Илия, където някога е имало светилище. От него е останала овална оброчна плочка с гол мъж. Сега там има параклис.

На 3 км източно от селото е скалната гробница Гузгункая (Горящ камък). Смята се за изключително мистично свято и зареждащо място. Култовите ниши, наричани „дулапчетата“, се намират по северната страна на Душковската река.

В околността са и светилищата Ходжов гроб и Буковският храм на слънцето, известен като слънчев календар, който представлява четири каменни пейки с различна дължина. В средата на най-голямата от тях е направен кръг с точка в средата. В най-високата част на скалата е издълбана дупка, дълбока 30-40 см. На около 120 см от нея са разположени в правилен кръг други шест дупки. При опитите, правени в различни годишни времена, е установено, че сянката на поставен в централната дупка жалон се премества от една до друга дупка за четири часа. Тази система от дупки е служела на нашите предци за слънчев часовник-календар. Намира се непосредствено над Жълтата пещера – Буковската утроба.

На билото между селата Душка и Ночево е Конската глава. Това е огромна скала с множество трапецовидни ниши.

Всичките тези красоти се намират на северната страна на Душанската река, която дава и името на селото. След Освобождението по каньона на тази река е минавала границата между Източна Румелия и Княжество България. Интересен факт е, че част от Европейския туристически пешеходен маршрут Е 8 минава по тези уникални места и има защо.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *