Орбан блокира 50 млрд. евро за Украйна Парите все пак могат да стигнат до Киев с двустранни споразумения

Часове след като не успя да блокира решението за започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова с ЕС, унгарският премиер Виктор Орбан все пак наложи вето на одобрението за отпускане на 50 млрд. евро помощи за Украйна в следващите четири години.

„Обобщение от нощната смяна: вето върху допълнителните пари за Унгария“, написа премиерът Виктор Орбан в социалните мрежи след преговорите. Лидерите на ЕС заявиха, че преговорите по въпроса ще продължат в началото на 2024 г.

Въпреки ветото, парите могат да стигнат до Украйна. Това може да стане с двустранни споразумения между съответната страна и Украйна.

Ден преди да се събере в Брюксел, Европейската комисия размрази около 10 млрд. евро евросредства за Унгария с обяснение, че тя е извършила нужните за това правосъдни реформи. Според критиците на решението това е било опит „да бъде подкупен“ Орбан.

ЕС одобри нов пакет от санкции срещу Русия

Тази нощ развитие имаше и около новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Австрия първоначално обяви, че ще наложи вето на пакета заради включването на австрийската „Райфайзен банк интернешънъл“ (Raiffeisen Bank International) в списък, в който Украйна е включила компании, които оперират в Русия или имат бизнес отношения с Москва. През нощта Австрия декларира, че ще вдигне ветото, ако Украйна извади банката от списъка и рано сутринта стана ясно, че ЕС е одобрил новия пакет.

12-ият пакет включва забрана за внос на руски диаманти – естествени и синтетични, в ЕС. ЕС също така ще предприеме стъпки за подобряване на ефективността на санкциите срещу руския петрол.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *