Четирима служители на МВР са уволнени заради полицейско насилие на протеста срещу БФС

Четирима служители на МВР са уволнени заради погрома на протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември. Това заяви в „Още от деня“ по БНТ вътрешният министър Калин Стоянов.

Хиляди футболни фенове от цялата страна излязоха на протест срещу ръководството на БФС преди европейската квалификация срещу Унгария на 16 ноември. Тогава се стигна до кървави сблъсъци между фенове и полиция, а центърът на София заприлича на бойно поле. В социалните мрежи бяха публикувани множество видеоклипове за безпрецедентни вандалски прояви, но и за полицейско насилие.

Според данните на МВР 38 души са били задържани заради действията си по време на протеста, ранени са били 33 полицаи и 19 граждани. На 24 души има наложена санкция по административен ред, глоба в размер на хиляда лв. и забрана за посещаване на спортни събития в срок от една година. Има и повдигнати обвинения на участници в протеста за умишлен палеж, увреждане на имущество и притежание на наркотици.

Вътрешното ведомство пък образува дисциплинарни производства срещу четирима свои служители.

„Тук има прецедент в системата на МВР, където за около 20 дни приключи проверката по тези дисциплинарни производства и към момента имаме уволнени четирима служители. Успоредно с това със заповед на директора на СДВР се извършват дисциплинарни проверки на деветима полицейски служители за извършени 10 нарушения на служебната дисциплина. Подчертавам, че има огромна вероятност част от тези дисциплинарни проверки да прераснат в дисциплинарни производства, където се предвиждат най-тежките наказания, а именно уволнение“, посочи Калин Стоянов.

Вътрешният министър обясни, че в четирите дисциплинарни производства, които са приключили с уволнения, има констатирана неправомерна употреба на физическа сила спрямо граждани без това да е било необходимо.

За разследването са използвани видеонаблюдения и свидетелски показания на граждани и полицейски служители.

„Ще бъда безкомпромисен по отношение на служителите, които си позволяват да превишат своите права и същевременно искам да благодаря на всички служители, които съвестно изпълняват своите задължения“, категоричен бе Калин Стоянов.

В отговор на въпрос вътрешният министър каза, че не усеща политически натиск върху себе си. „Крайната оценка на работата ми трябва да бъде дадена от премиера и вицепремиера“, допълни той.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *