Масовият стрелец от Прага е бил вдъхновен от случващото се в Русия Най-малко 14 души бяха убити от младия студент

Давид Козак, 24-годишният студент, който беше открит мъртъв след стрелба в сградата на Философския факултет на Карлов университет в Прага, поддържал Телеграм канал на руски език. В този канал той споделял своите планове за извършване на масово убийство, съобщава чешкият вестник Hospodářské noviny.

Студентът използвал своя Телеграм канал като свой личен дневник и в публикациите си заявявал, че възнамерява да извърши масово убийство. Той бил вдъхновен от две подобни трагедии в Руската федерация – в Казан и Брянск.

Каналът беше създаден на 9 декември, а последната активност в него е била на 19 декември. Полицията в момента проверява автентичността на съдържанието. Според експерти, цитирани от вестника, записите и развитието на случая са подобни на профили в социалните мрежи на други лица, извършили подобни престъпления в Европа през последните години.

Информацията за клането започна да се използва от руската правителствена пропаганда, която заяви, че украинци стоят зад стрелбата и започна да разпространява тази дезинформация в социалните мрежи. „Трябва да отрека това. Това е добре обмислена атака от страна на руската пропаганда“, подчерта министърът на вътрешните работи Вит Ракушан на втория вечерен брифинг.

По последни данни най-малко 14 души са били убити вчера вечерта при стрелбата в чешката столица. Това е най-смъртоносната подобна стрелба в Чехия. Службите продължават да водят разследване. Правителството обяви събота, 23 декември, за ден на национален траур за жертвите на трагедията в четвъртък във Факултета по изкуствата в Прага.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *