Разказ от първо лице: Говори българка, спасила се от масовата стрелба в университет в Прага Какво е да чуваш изстрели, докато преподаваш на студенти

„Чух стрелбата и воя на сирените. Не бях в самата сграда на Философския факултет, където се случи трагедията. Стрелбата беше толкова силна, че се чуваше в целия периметър около сградата”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Божана Нишева – българка, преподавател в Карловия университет в Прага, където вчера въоръжен студент отне живота на най-малко 14 души и рани 24.

„Когато излязох от сградата, след като полицията разреши, видях нещо ужасяващо.Навсякъде имаше полицаи, полицейски коли и тежка техника. Районът беше отцепен. Беше като на война“, споделя тя.

По думите ѝ в момента молбата на властите е да не се създава паника с разпространяването на непроверена информация докато продължава следствието.  „Следя форумите на Философския университет. Доколкото виждам издирват се много млади хора – първи курс студенти. Те са учени комуникация на хората със слухови увреждания. Видях и имена на свои колеги. Една от моите колежки студентите пишат, че е в ранена и е в болница”, разказа тя.

Божана Нишева посочи, че полицията по-най-бързия начин е евакуирала сградата, в която е имало информация, че стрелецът ще се появи. „Но като гледам записи от случилото се, младежът не е избрал случайно централната сграда на Философския факултет. Видях кадри, на които студенти скачат от прозорците, за да спасят живота си, докато стрелецът се разхожда по коридора с автоматичното си оръжие. Имало е и изстрели, които са били навън, насочени към хората извън университета. Той е разположен в оживен туристически район”, заяви тя.

НОВА.тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *