Шафранът – първата турска подправка защитена от ЕС

Селскостопанските произвители в югоизточната ни съседка считат за значителна крачка за турския селскостопански износ, фактът, че шафранът от район Сафранболу, в Северна Турция е официално признат от Европейския съюз със статут на защитено географско указание.

Този ход идва като част от усилията на Турция да засили присъствието си на световния пазар и да капитализира селскостопанския си потенциал. Съобщението беше направено по време на четвъртата среща на върха за географските указания в Истанбул, съвместна инициатива на Метро Турция, Турската служба за патенти и търговски марки и Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB).

На срещата на върха Синем Тюрюнг, главен изпълнителен директор на Метро Турция, подчерта подхода в три стъпки на техния проект „Регистрирани продукти с географски указания“, като се фокусира върху подкрепата на производителите, предоставянето на помощ на сектора на храните и напитките и повишаването на осведомеността сред обществеността.

„Ние подпомагаме износа на регистрирани продукти с географски указания към други пазари на Метро в ЕС. Изнесли сме продукти с географски указания на стойност 36 милиона евро от набор от 40 000 регистрирани артикула“, отбеляза Тюрюнг.

Президентът на TOBB Фърат Хисарджъкоглу не скри задоволството си от факта, че шафрана от Сафранболу бе избран за първата подправка в Турция, призната от ЕС . „Шафранът Сафранболу става нашият 19-ти продукт, който получава акредитация за географско указание от ЕС. Продължаваме усилията си с 45 текущи проекта за географско указание и 5 традиционни имена на продукти в регистрите на ЕС“, заключи Хисарджъклъоглу.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *