Какво е саниране и какво е енергийна ефективност…

В държавата има 5500 сгради, които се нуждаят от саниране, а до момента са обновени 2100. Предстои саниране на нови 750 сгради и още 200 с участие на част от собствениците. Това е само статистика. В момента голямата тема е процесът за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, а масово говорим за саниране… Едното запазва топлината в сградата, а другото е процес по обновяване на сградата. Пари има, проекти има, но сега се оказа, че проектите са повече от парите. И това се оказа проблем. Допреди години желаещи да си изолират блока трудно се намираха, но днес не е така. Че даже има и сърдити, защото са изпаднали от списъците.

Какво е саниране
Саниране на сграда означава пълно обследване – конструкция, електрическа инсталация и водопровод. Ако се забележат дефицити, те се отстраняват. С думи прости, сградата се обновява напълно. Ще дадем като пример един панелен апартамент. Санирането на една панелка означава, че се проверяват заварките между панелите. За целта си има апаратура. Ако се забележи компрометирана връзка, бетонът се кърти до заварката, а самата заварка се заздравява. После пак бетониране, замазка и шпакловка. Санирането включва подмяна на електрическата и ВиК инсталации. За да се подмени електрическата, трябва да се изрони кабела от стената, пада замазката, за да се положи нов кабел. При ВиК е най лесно, защото тръбите имат общ вертикален щранг и разклонения до мястото на чешмата. Обикновено са видими и лесни за подмяна. Да сме чули някъде това да е направено, да е разбутан всеки апартамент в даден блок, за да може да се каже, че блокът е саниран? Не. Но говорим за саниране, все едно е сирене. Нещо да се каже.

А иначе програмата, по която ЕС отпуска пари, е за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. С други думи, да направим така, щото сградата да губи по-малко топлина, топлината да остава в къщата, в блока, в кооперацията, а не да топлим атмосферата. И как се прави това – със съвременни материали. И сега по програмата има недоволство от процедурите, защото финансовият ресурс за тази година е ограничен. Ако говорим за налични близо 2 милиарда лева, потребностите са за повече от 3,5 милиарда. Енергийната ефективност е хубаво нещо, смислено и полезно, но не е саниране на сградата.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *