Излъчиха най-добрия винар в Крумовград, състезаваха се 12 производители на домашно вино Празнуваха Трифон Зарезан и в село Малък Девисил

Нов живот

По повод 14 февруари Деня на винарите и лозарите беше организирано тържествено отбелязване на празника от Община Крумовград и НЧ „Христо Ботев-1914“ Крумовград. Празничната програма включваше традиционния за празника ритуал „зарязване на лозe“. Кметицата на общината Себихан Мехмед поздрави всички присъстващи за всеотдайността и ентусиазма им за съхраняване на традициите и предаването им на младото поколение. Празничната програма продължи в Клуба на пенсионера и хората с увреждания с изпълнения на песни и танци и дегустация на вина.

По повод празника беше организиран и конкурс за избор на най-добър винар. Участваха 12 местни жители с вина собствено производство. Компетентно жури оцени участниците и техните вина като най-добрите бяха наградени с грамота и парични награди осигурени от кмета на общината.

Себихан Мехмед беше гост и на празничното тържество в село Малък Девесил, организирано от местното читалище. По традиция жител на селото в ролята на Трифон пресъздаде обичая на зарязване на лозe с наричане за берекет и богата реколта.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *