Общински съветници от Смолян предлагат Валя Балканска за отличието „Златен век“

Общинските съветници от коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ“ и КРОС в Общинския съвет в Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев народната ни певица Валя Балканска да бъде удостоена за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура с отличието „,Златен век“ – огърлие и звезда по повод Деня на народните будители през 2024 година.

Аргументите на общинските съветници са, че знаковата певица вече десетилетия наред разнася славата и красотата на родопската песен по света. Чрез нея духът на магичната ни планина стигна космически измерения, а името ѝ стана синоним на родопския фолклор.

Песента „Излел е Дельо хайдутин“, в изпълнение на Валя Балканска, е повод за национална гордост. В писмото те припомнят още, че през 1977 г. тя е записана на позлатена плоча и лети на американските космически апарати „Вояджър“ редом с изпълнения на произведения от  композиторите Бах, Моцарт и Бетховен. „Валя Балканска е един доказал себе си творец с енергичен дух, а името ѝ е пример за подражание на младите хора, които имат дарба и желание да вървят по пътя на певческото изкуство“.

Източник: smolyanpress.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *