Последният препъникамък пред еврото е на път да отпадне: Асен Василев обяви 3% инфлация за 2024 г. Влизането в еврозоната изисква стабилна среда и редовно правителство, остава само Законът за приемане на еврото, заяви финансовият министър в Белгия

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че средногодишната инфлация в България ще бъде 3 на сто по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия.

Министър Василев е в Гент за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС, предава кореспондентът на БНР в Белгия.

„Всички прогнози показват, че критерият за инфлация – последният, който не сме изпълнили, за да се присъединим към еврото, ще бъде изпълнен тази година и ще можем да се присъединим към еврозоната през 2025 г.“, бе категоричен министър Василев.

Той заяви още, че ротацията в правителството ще се състои.

„Влизането в еврозоната изисква стабилна среда и редовно правителство, остава само Законът за приемане на еврото, който е за консултация в Европейската централна банка – но е чисто технически. Успяхме да придвижим тежки законодателни промени, които много време отлежаваха и сега те трябва да заработят в полза на гражданите“, каза финансовият министър в отговор на въпрос за исканията за регулаторите.

„Не мисля, че меморандумът е препъни камък, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на гражданите, меморандумът предлага това – да участва и НПО, с ясно разделение кой кого номинира, за да не стои това абстрактно, КЕВР, например определя каква ще е цената на тока, КЗК казва има ли или няма картел, ние сме готови да дискутираме как ще се постигне това. Ако има други предложения, ще сме готови да ги чуем“, обясни министърът.

Според осведомени източници, ако в коалицията се разберат по този въпрос, другият – с ротацията, ще се реши за 30 секунди, пише още БНР.

Василев съобщи, че е имал срещи в Гент с председателите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и на еврогрупата Паскал Донахю, със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с еврокомисаря Паоло Джентилони. Министърът добави, че според прогнозите на ЕЦБ и на ЕК България ще изпълни показателя за инфлацията тази година, което открива възможност за присъединяване на страната към еврозоната догодина.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *