Валя Балканска в Кърджали: Когато помогнеш, двойно ти се връща Емблематичната народна певица и гайдарят Петър Янев вдъхнаха кураж на болните Рени и Таня

Космическият глас Валя Балканска и гайдарят й Петър Янев участваха на 28 февруари 2024 г. в благотворителния концерт, организиран от СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, в подкрепа на болните Таня Тончева и Ренета Храмова.

Валентина ИВАНОВА

Винаги заставаме пред нея с респект. Да се докосне до големия й талант, е привилегия за съвременния човек. Защото ние сме на тая земя за малко, а нейният глас ще лети вечно в Космоса. Песента «Излел е Делю хайдутин», изпълнена от Валя Балканска, е включена в Златната плоча с послание от Земята към Вселената. Изпратена е с летателните апарати от програмата “Вояджър” на НАСА. Това донася световна известност на родопчанката. ЮНЕСКО ѝ присъжда титлата “Гражданин на планетата”. Нейната дарба я измъква от живота в смолянското село Арда и я праща да пее на личности като Леонид Брежнев, Бил Клинтън и папа Йоан-Павел Втори.

Днес Валя Балканска ни посреща сърдечно и приятелски. Пред нас е една обикновена земна жена, неподвластна на световната слава. Разказва простичко за ежедневието си, за многолюдното си семейство, което й дава сили и й носи радост. Загубила е съпруга си преди 21 години, но е отгледала три деца, пет внука и 8 правнука. Наскоро навърши 82. Цени живота, затова е дошла в Кърджали – иска и тя да помогне за лечението на двете болни жени Таня и Рени, да им вдъхне кураж и вяра. С постоянния й спътник – гайдарят Петър Янев – не се поколебали нито за миг, щом получили поканата на Людмила Чаушева, директор на СУ «Йордан Йовков», и на община Кърджали. Даже са благодарни, че са имали възможност да участват в благотворителния концерт.

И това не са само думи. Валя Балканска и Петър Янев са известни с подкрепата на български каузи, независимо къде по света ги повикат. Спомняме си и друго тяхно участие в благотворителен концерт в Кърджали през 2015 година, когато инициативна група набираше средства за изграждане на иконостас в храм «Свето Успение Богородично» в квартал «Гледка». Тогава известният тандем се качи на сцената в театъра наред с Теодосий Спасов, Васко Кръпката и др.

Не може да чакаме само на държавата. Държавата, това сме ние и трябва да си помагаме. Хората с опит, дето сме минали по пътя, видяли и чули – трябва да даваме. Когато помогнеш, двойно ти се връща. Когато откраднеш – двойно ще ти откраднат или ще го загубиш, изповядва Валя Балканска.

Здрава съм, на крака съм, нищо че някои медии писаха, че съм паднала и съм си счупила ръката. Нищо вярно няма, само дето изкараха акъла на близки и приятели, ядосва се певицата.

Въпреки тези писания, тя продължава да вярва в доброто у човека. Пожелава здраве на всички, даже и на душманите си.

Емблематичната народна певица смята, че в България растат талантливи млади хора. Спомня си началото на своята кариера: Който иска да се развива – намира начин. Аз не съм била в музикално училище, по мое време се пееше по седенките и попрелките. Днешните хора даже не знаят какво е това. Семейството даваше здрава основа във възпитанието и развитието на младия човек. Всичко идва от здравата основа, после стигаме до училището. Моят баща е загинал на фронта и съм благодарна на майка ми, която ни е отгледала с мното трудности – бяхме пет деца, сестри и братя. По принуда мама се омъжи втори път. Бяха гладни години.

С Петър вече 30 години сме заедно по концерти и участия, разбира ме се. Дано Господ да ни дава живот и здраве, още да се водим. Аз съм на принципа «Днес като имаш, за утре не мисли». Има кой да мисли, кой да дава и да сочи пътя – ние го следваме, убедена е космическата изпълнителка.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *