Голяма Задушница се задава, гробищата в Кърджали са почистени На 9 март православните християни почитат свидните си покойници

Валентина ИВАНОВА

Наближава Голяма /Месопусна/ Задушница. Тази година тя се отбелязва на 9 март, съботата преди Местни Заговезни. Седмица преди нея гробищният парк в Кърджали е почистен. Алеите са окосени, така че гражданите ще могат да стигат до гробовете на свидните си покойници. Контейнерите за отпадъци и варелите не преливат, както често сме забелязвали, няма и купища клони и треви.

Този път са положили усилия да има що-годе добър вид, споделя посетителка, която идва от Пловдив 2-3 пъти в годината. Когато съм идвала преди, беше трагично – обрасло и мръсно, едва се добирах до гроба на родителите ми.

Месопустна Задушница е първата от трите големи Задушници през годината. На този ден хората посещават гробовете на починалите си близки. Прието е за помена да се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Съществува поверието, че жени, които са имали аборти или мъртви деца на задушница трябва да донесат в църквата ябълки в памет на починалите деца.

На гробовете на покойниците не се оставя храна. Подавката се раздава между живите, които, като вкусват от нея, да си спомнят за мъртвите.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *